Skocz do zawartości

Pierwsze akwarium 160x60x50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie mam takiego termometra żebym mógł to zmierzyć

tak czy inaczej jest stanowczo za gorący żeby mógł dotykać szyby akwarium z boku... dlatego leży oparty o krawędź baniaka u góry...

to i tak rozwiazanie tymczasowe :)

Opublikowano

a widzisz, czyli te 100cm to bajka powtarzana na forach... bo obaj mamy więcej niż metr i dramatów brak...

choć Ty masz 70W, ale to nie rzutuje bo i tak na kablu jest 4.5kV :)

to mnie pocieszyłeś - jutro przedłużam kabel i precz z tą kostką... :D

Opublikowano

Z tym metrem też nie znalazłem sensownego wyjaśnienia co się może stać jak przedłużysz. Jedno wiem że jak dasz odpowiedni kabel to cię nie zabije:mrgreen:. Może mieć wpływ na odpalanie lampy czy też jej żywotność?

Opublikowano

Ja mam na metrowym kablu...zamontowałem tą puszkę w szafce na półce położonej przy samej górnej krawędzi szafki, kabel w linii prostej idzie w górę, tak, że lampę mam jakieś 30 czy 35cm nad akwarium, no ale ja mam tylko 100cm do oświetlenia więc mogłem sobie pozwolić.. Ogólnie na zdjęciu ta cała puszka wygląda na trochę mniejszą i się nieźle zaskoczyłem jak dotarła do mnie paczka.. Makok przed chwilą dostałem przez Ciebie prawie zawału, mam tą samą oprawę co eljot i jeżeli to by się rozgrzewało do 110stopni to chyba by mi się szafka zapaliła :D

No żeby było coś na temat to gorąco polecam HQI, zmieniłem trzy dni temu oświetlenie ze świetlówek właśnie na HQI i już nigdy, w żadnym baniaku nie będę miał nic innego, chyba, że coś z ledami pojawi się interesującego i w rozsądnej cenie :P

Opublikowano

No to teraz, panowie, daliście mi do myślenia:confused:

Jeśli chodzi o długość kabla od oprawy do układu zapłonowego to zawsze mogę napisać do firmy i podpytać do jakich bezpiecznych granic mogą go przedłużyć lub wybrać zapłon elektroniczny.

Natomiast bardziej mnie martwi brak możliwości zainstalowania lampy na ścianie tak aby dobrze oświetlała akwarium.

Poczytam, pooglądam zdjęcia, filmiki i może coś sensownego wymyślę.

Wszystkie przedłużki odpadają, lampa zaproponowana przez makoka też (cena).

Muszę być rozsądny i nie ładować całej kasy w oświetlenie (mimo niezaprzeczalnych zalet HQI).

W najgorszym wypadku powrócę do belki Hagena.

Opublikowano

Ja żadnej przedłużki nie mam i jest OK a makok jak pewnie zauważyłeś kocha DIY i nawet gdyby nie było potrzeba to by jakąś przedłużkę wymyślił ;) Lampę HQI dobrze jest obudować bo nie wygląda efektownie (chyba że ktoś lubi industrialne klimaty :)) i tu możesz pokombinować jak ją odsunąć od ściany. Lampy z zewnętrznym układem zapłonowym nie ważą dużo więc specjalnych wzmocnień robić nie musisz.