Skocz do zawartości

start 21 XI 2011 300l -parametry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba zdecyduje się na startówki wpuszczę je w środę. Dzisiaj uzupełniłem jeszcze trochę wodę i zruszyłem całe dno. Mam nadzieję, że woda się wyklaruje i że startówki będą się dobrze miały.

Opublikowano

05 grudnia 2011

I stało się! Zamieszkały w baniaku 6 szt P. saulosi. Wszystkie wczoraj były żółciutkie jak cytrynka a dzisiaj wielka niespodzianka 2 z nich zaczynają dostawać ciemniejszych pasków i na górnych płetwach pojawia się poziomy ciemny pasek - czy to możliwe aby tak szybko zaczęły się wybarwiać???

A jeśli chodzi o główny wątek tematu - PARAMETRY - to zrobię testy jutro i zobaczymy!

06 grudnia 2011

i zrobiłem testy:

temp 27stC

pH - 8

KH - 6

GH - 7

NO2 - 0,1 (ale bardziej bym skłaniał się ku 0)

NO3 - 25

Pyśki pływają jedzą i brudzą. Mają się raczej dobrze. Niepokojących objawów nie zauważam oby tak dalej co nie?

Opublikowano

Wczoraj zauważyłem wzrost No2

parametry:

temp 26

no3 - 25

no2 - pomiędzy 0,5 a 1

gh 7

kh 10

ph pomiędzy 7,8 a 8,00

Co zrobić aby zbić te paskudne NO2 rybki jak narazie mają się dobrze poza tym że czasami któraś otrze się o piasek.

Natleniam wodę mocniej karmię oszczędniej i podmieniam wodę wczoraj jakieś 10% dzisiaj też około 10%. Chciałem również podnieść trochę ph dodałem 1 łyżkę sody do podmienianej odstanej wody ale ani drgnęło dzisiaj dalej pomiędzy 7,6 a 8 z przewagą na 7,6.

PROSZĘ WAS drodzy koledzy o szybkie sposoby zbicia NO2 dodam że nie mam jak przenieść rybek do innego baniaka i jakieś wskazówki do ph.

Opublikowano

wczoraj dodałem kolejną porcję około 15 ml TROPICAL BactoActive

czy codziennie wymieniać wodę i co z tym ph czy może być takie czy starać się podnieść. A jeśli chodzi o podmiany to chyba też nie powinienem za często podmieniać bo nigdy mi cykl nie zamknie się. Ratujcie proszę!

Opublikowano

Kontroluj parametry i obserwuj. A wracając do wody to kiedy robiłeś pierwszą podmianę. Jeśli będzie bardzo źle to możesz się ratować wkładając zeolit do kubełka, ale to jednie środek doraźny i niweluje jedynie jony amonowe.

Opublikowano

pierwsza podmiana przedwczoraj tj 5 dni po wpuszczeniu rybek około 10 -15%. będę kontrolował parametry, a kiedy powinienem zacząć się bać przy jakim NO2 bo tak naprawdę to ja już się boję a TY "mesonyx" tak spokojnie napisałeś kontroluj i obserwuj. A co z podmianami teraz - robić codziennie po jakieś 10% czy rzadziej?

Opublikowano

Problem nie u mnie jakoś nie podnosi mi ciśnienia. Na moje oko za dużo wpuściłeś " rybek startowych" i zbierasz żniwo. Przestań karmić, nie podmieniaj wody póki co i obserwuj. Może ktoś inny ma lepszy pomysł.

Opublikowano

mnie jek narazie ciezko jest sie wypowiacac w tych kwestiach bo sam dopiero co zaczalem przygode... ja mialem bardzo wysokie NO2 i 3 ale zbilem do minimalnych wartosci okolo tygodnia temu, podmieniajac okolo40% wodyz czego polowa byla ze zdrowego zbiornika(szwagra:P) kupilem specjalne wklady do filtra zew. i wew. ktore obnizaja NO2 i 3 oraz dodalem do tych 20% wody ulepszacza ktory niweluje NO2 i 3. dzis robilem badania i wyniki sa zadowalajace, ale sadze ze filtr jeszcze nie dojzal.... NO3 mam 15 przed podmiana wody a NO2 mam 0.3 mg/L przed podmiana wody .... ph 8 temp 26 kh 11....