Skocz do zawartości

start 21 XI 2011 300l -parametry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1 stabilizuje się

2 zostawić

3 jeżeli robisz podmiankę wodą niechlorowaną to nie zaszkodzisz, bez obserwacji NO2 cieżko podjać decyzję czy trzeba czy już nie. Poczekaj do jutra i napisz nam jakie masz NO2

Opublikowano
3 jeżeli robisz podmiankę wodą niechlorowaną to nie zaszkodzisz, bez obserwacji NO2 cieżko podjać decyzję czy trzeba czy już nie. Poczekaj do jutra i napisz nam jakie masz NO2

do podmiany używam wody odstanej minimum 24h

Więc rozumiem, że dzisiaj nie robić podmianki i jutro zmierzyć NO2 i dopiero podejmiemy decyzję tak?

Dodam, że światła nie włączam dodatkowo chodzi napowietrzacz i nie karmię 2 dzień

Opublikowano

Jak masz odstaną wodę to podmieniaj. Bakterie które dzisiaj dodałeś potrzebują te +/- 24h na "wybudzenie" więc jutro powinien być widoczny większy spadek.

Opublikowano

zauważyłem właśnie że ta bidula jedna zaczęła sobie więcej się ruszać i wypływać czasami z kryjówki. Mam nadzieję że punkt krytyczny za mną i za nią przede wszystkim(a może to zdominowana jednostka, która się chowa?!) . Kiedy zacząć dawać jedzonko i kiedy zacząć włączać światło?

Wasza pomoc rady są naprawdę nieocenione WIELKIE DZIĘKI i czekam na więcej!

Opublikowano

Światło możesz włączyć jedzenie zacznij podawać jak NO2 spadnie poniżej wartości krytycznej czyli 0,3. Nie martw się, 5 małych rybek (chyba - bo nie podałeś jakiej są wielkości) zawsze sobie jakiegoś glonka znajdzie do przegryzienia.

Opublikowano

Eliot a jak zacznie karmić przy 0,3 i ryby zaczną brudzić to NO2 znów podskoczy powyżej tej granicy :P

Opublikowano
Eliot a jak zacznie karmić przy 0,3 i ryby zaczną brudzić to NO2 znów podskoczy powyżej tej granicy :P

Mieszacie koledzy mi mieszacie a ja głupieję to kiedy mam im zacząć dawać żarło oczywiście w bardzo skromnych ilościach?

A rybki są małe około 2,5 -max 3cm.

Opublikowano

No jak spadnie poniżej 0,3 to biologia już zacznie działać ;) Ale pamiętaj o oszczędnym karmieniu (to co wydaje ci się oszczędnie podziel przez 2 :)) bo IMHO twoje kłopoty wzięły się ze zbyt dużego karmienia (one zawsze głodne ;)) i kiepskich bakterii tropicala.