Jump to content

Kamienie w okolicach Ostrołęki

mesonyx

Recommended Posts

Witam, do tej pory jedynie studiowałem zawartość forum oraz FAQ, lecz nie jestem w stanie poradzić sobie z jedną kwestią. Poszukuję składu kamieni do dekoracji nowego akwarium ( 240l: 120x40x50 planowana obsada: saulosi i Iodotropheus sprengerae) i pomimo poszukiwań w sklepach ogrodniczych, składach budowlanych nie udało mi się natrafić na żaden mający stosowny materiał w ofercie. Jedyne co znalazłem to hałda otoczaków i innych kamieni przy składzie kruszyw: żwir/piasek. W zasadzie mógłbym coś z tego wybrać ale jest to głównie granit i nie wygląda efektownie. Widziałem tam również spory głaz kremowo-biały, chyba piaskowiec, ale on wymagałby potłuczenia. Jest też kilka czarnych kamieni z jasnymi pasmami, ale nie wiem co to za skała. Z góry dziękuję za pomoc w znalezieniu składu, lub wyborze z gruzowiska.

Temat do zamknięcia. Zebrałem ~150 kg otoczaków różnej wielkości, głównie granit i ułożyłem w piramidę pod rynną. Po ostatnich przymrozkach łatwo się łupią. Większość ma strukturę warstwową, tak że spokojnie ułożę z nich dekorację. Jedyne co mnie martwi to ewentualne pH - najwyżej je wygotuję w solance.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.