Skocz do zawartości

Ile mam podmieniać wody tygodniowo?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wybacz, ale sobie nie wyobrażam eksperymentowania

z podnoszeniem poziomu NH aż mi ryby zaczną szybko

rosnąć. Prędzej bym się poradził Pudzianowskiego chyba :-)

milc

Opublikowano

Kurcze, albo ja dzisiaj jedyne co potrafię to wydać z siebie jakiś niezrozumiały bełkot, albo Wy macie jakieś problemy z koncentracją :roll: .

Napisałem, że NH3/NH4 może mieć wpływ na wzrost ryb w obie strony, a temat do końca najwidoczniej nie jest poznany, bo sporo jest w tej materii domysłów. Poza tym jest tyle czynników determinujących wzrost, że badając kilkanaście ryb w jednym akwarium będzie niezwykle trudno dojść do jakichkolwiek konstruktywnych wniosków. Jest to na tyle skomplikowane zagadnienie, że i skala badań powinna być znacznie rozszerzona.

To, że najprawdopodobniej jakieś niewielkie stężenie NH3/NH4 może przyspieszyć wzrost, nie znaczy, że nagle powinniśmy zrezygnować z filtracji biologicznej... :roll:

Opublikowano

Wbrew pozorom, taki eksperyment byłby możliwy,

przy założeniach:

- mamy skuteczną filtrację bio (całość NH powstającego

w samym zbiorniku jest przetwarzana z krótkim czasem

retencji, żeby nie dochodziło do akumulacji w dłuższym

okresie)

- mamy BARDZO precyzyjne testy

- dozujemy NH z zewnątrz utrzymując pewien założony,

minimalny poziom

...ale trochę za skomplikowane i długoterminowe by

to było, jakoś nie mam ochoty :-)

milc

Opublikowano
Lepiej zostawić to naukowcom :wink:

Tylko że stwierdziłem ostatnio że akwarystyka jest naukowo zaniedbana :( jak by chodziło o sztuczną hodowlę łososia w stawach coby to później można było za gruba kaskę gonić po hipermarketach to pewnie badania by były już dawno przeprowadzone