Skocz do zawartości

Ile mam podmieniać wody tygodniowo?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam akwa 200L i wylewam co tydzien 2 wiadra wody po 16L kazde, wode dotychczas lalem z kranu ale zaczely mi po tych podmianach zdychac ryby wiec wlewam wg instrukcji do wiadra aqua safe, czekam 10 minut i do akwa. Zaznacze, ze woda u mnie nie jest chlorowana tak jak i w calej Wawie. Jakies inne zwiazki powodowaly zdychanie ryb.

Opublikowano

Ale jesteście czepialscy :wink::)

ja generalnie nigdy nigdzie nie wyliczam dokładnej ilości wody jak jes w akwa po odjęciu wszystkiego innego :wink: tylko przeliczam od nominalnej pojemności.

Jeśli chodzi o podmiany to robię 20-25% nominalnej pojemności, ale wszystko jest wzgledne i np tak jak sys napisał lepiej trochę mniej a cześciej a w ten sposób mozna tygodniowo podmienić sumarycznie więcej jesli trzeba, w akwa w którym mam stała podmiane i duży filtr i jezeli zaistnieja ku temu powody to jestem w ciągu tygodnia w stanie podmienić bezproblemowo 100% co przy podmianach jednorazowych jest trudne do zrobienia bez rozwalenia bakteryjek

Opublikowano

A nie lepiej dostosować wielkość podmian do parametrów? Ja podmieniam tyle, żeby spadło NO3. Nie zwracam uwagi, czy podmieniam 10%, 15%, czy 25%. Jak NO3 jest wysokie, to podmieniam więcej, jak jest niskie, to mniej... to chyba skuteczniejsze, niż liczenie każdego litra.

Opublikowano

ale mi nie chodziło o liczenie każdego litra... Tylko o zwrócenie uwagi na fakt, że ktoś myśląc, że podmienia 20% wody tygodniowo z 240 litrowego akwarium, podmienia tak naprawdę ok. 30% i na konsekwencje z tym związane.

Opublikowano
A nie lepiej dostosować wielkość podmian do parametrów? Ja podmieniam tyle, żeby spadło NO3. Nie zwracam uwagi, czy podmieniam 10%, 15%, czy 25%. Jak NO3 jest wysokie, to podmieniam więcej, jak jest niskie, to mniej... to chyba skuteczniejsze, niż liczenie każdego litra.

Tu sie z toba zdecydowanie nie zgodzę, NO3 nie jest jedynym parametrem mającym wpływ na życie w akwa i uzależnienie podmian tylko od jego wysokoci jest dla mnie nieporozumieniem. Zreszta wczoraj pisałem o tym tu:

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=1005

Oczywiście jak NO3 jest wysokie można zwiększyć częstotliwość podmian lub ich % ilość ale sam fakt posiadania niskiego NO3 nie może zwalniać od robienia podmian - bo np masz zbiornik z niewielka ilością ryb + rosliny + denitryfikator i NO3 masz cacy cały czas mniej niż 10 - to co wtedy wcale nie podmieniać ? a gwarantuje Ci że np fosforany po jakimś czasie wylecą w kosmos

Opublikowano
ale mi nie chodziło o liczenie każdego litra... Tylko o zwrócenie uwagi na fakt, że ktoś myśląc, że podmienia 20% wody tygodniowo z 240 litrowego akwarium, podmienia tak naprawdę ok. 30% i na konsekwencje z tym związane.

Kis ale trzeba przyjąć jaieś założenia ogólne i ogólną nomenklaturę słownictwa i określeń. Oczywiście masz rację że 20% wartości nominalnej poj akwa to może być np 30% ilości faktycznej wody, ale po prostu używanie wartości nominalnej jest powszechne. Nawet producenci osprzetu tj np filtrów tez podają ci wydajność głowicy a nie faktyczą pod obciążeniem i z wkładami.

Opublikowano

Oczywiście, fakt niskiego NO3 nie zwalnia od podmian, ale tego też nie napisałem.

Powiedzmy sobie z resztą szczerze, ilu z nas robi regularnie co tydzień cały zestaw testów :?:

NO3 jest najczęstszym powodem regularnych i częstych podmian, bo np. braków pewnych niezbędnych, a wykorzystywanych przez ryby/rośliny pierwiastków i związków chemicznych nie jesteśmy w stanie zauważyć na pierwszy rzut oka, czy zbadać testem akwarystycznym. W normalnych warunkach (nie przy masie roślin, denitryfikatorach i bardzo skąpej obsadzie, bo takich warunków prawie nikt z nas nie ma), najczęściej wzrost NO3 jest na tyle szybki, że jest pierwszym sygnałem, na który należy zareagować podmianą wody.

W linku napisałeś, że zrobiłeś podmianę przy NO3 między 10 a 15... przecież to u niektórych niemal katastrofa biologiczna :lol: . Dla mnie bieganie z wiadrami to norma przy NO3 równym 15. Może to skrajność, ale ryby, rośliny i glony mają się świetnie, a zazwyczaj po tygodniu od podmiany zawartość NO3 wynosi ok. 10.

Opublikowano
Oczywiście, fakt niskiego NO3 nie zwalnia od podmian, ale tego też nie napisałem. .

Mateusz ale wszystko jest względne,

ja wiem że tak dosłownie nie napisałeś ale mogło by to zostać tak przez co poniektórych odebrane i mimo że byłaby to niewłasciwa interpretacja twojej wypowiedzi to by prowadziła do niesłusznych wniosków takich jak przedstawiłem czyli nierobienia podmian, przypomnij sobie tematy o porowatości ceramiki lub roślinożerności/mięsożerności ryb gdzie były wyciągane potem całkim dziwne wnioski.

W linku napisałeś, że zrobiłeś podmianę przy NO3 między 10 a 15... przecież to u niektórych niemal katastrofa biologiczna :lol: . Dla mnie bieganie z wiadrami to norma przy NO3 równym 15. Może to skrajność, ale ryby, rośliny i glony mają się świetnie, a zazwyczaj po tygodniu od podmiany zawartość NO3 wynosi ok. 10.

Znowy mamy pojęcie względne :wink::D

Jak widzisz ja robie jak i ty podmiany przy 10-15

bidzi napisał że ma 25-30 i z tak dobrymi parametrami to moze jeszcze z podmianą poczekać a i prawda jest taka że w wielu "forumowych" akwariach NO3 oscyluje 30-50 i jest uważane za znosne. I dlatego twoja poprzednia wypowiedz uzalezniająca podmiany od NO3 wydała mi sie niewłaściwa bo w zalezności od interpretacji ktoś lub Ty :wink: bedziesz robił podmiany już przy 15 a inny dopiero po przekroczeniu 50 bo uzna że do 50 jest ok.

Opublikowano

W związku z moją poprzednią wątpliwością pogrzebałem

w necie i się utwierdziłem w przekonaniu, że NO3 na

poziomie, na jakim nie jest jeszcze niebezpieczne dla

ryb krytycznie, może hamować wzrost i rozwój.

Się to zgadza z moją obserwacją, teraz spróbuję

zejść na docelowy 10-20 mg/l samymi podmianami,

i zobaczymy jak to się odbije na wzroście maluchów.

Tymczasem mój aktualny tajemniczy pomysł na filtrację

"milcową" jest tuż tuż, tylko jeszcze lepsza pogoda jest

potrzebna :-)

milc

Opublikowano
Mateusz ale wszystko jest względne,

ja wiem że tak dosłownie nie napisałeś ale mogło by to zostać tak przez co poniektórych odebrane i mimo że byłaby to niewłasciwa interpretacja twojej wypowiedzi to by prowadziła do niesłusznych wniosków takich jak przedstawiłem czyli nierobienia podmian, przypomnij sobie tematy o porowatości ceramiki lub roślinożerności/mięsożerności ryb gdzie były wyciągane potem całkim dziwne wnioski.

Za złe wnioski już odpowiedzialności nie biorę. Owszem, można coś źle zrozumieć, ale wzór już kilka razy był podawany.

pytaj->czytaj->analizuj->pytaj o poprawność wniosków :wink:

Milc, może to Cię w poszukiwaniach nakieruje. Na pewno wpływ na tempo wzrostu ma NH3/NH4. Przyjęło się, że jego duże stężenia hamują wzrost, a w skrajnych przypadkach mogą powodować karłowacenie. Były jednak kiedyś takie badania, nawet na starym forum o tym dyskutowano, z których jasno wynikało, że bardzo niskie stężenia mogą przyspieszyć wzrost.