Skocz do zawartości

Wysoki Poziom No2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zaznaczyć że postęp nie jest złym wykładnikiem (niezawsze) Ja mam inne zdanie. Skuteczność naturalnych produktów podrasowanych jest ok. Trzeba szybko i skutecznie zadziałać to moja metoda jest szybsza i zasiedla akwarium wiekszą liczbą bakteri-filtr, skałki, podłoże to też są złoża biologicznie czynne.

Zgodnie z linkiem badanie jednej grupy naukowców jeszcze nic nie znaczą (analogicznie badania nat bozonem higgsa.) na pewno lektura ciekawa.

Nadmiar bakterii na pewno z głodu padnie-złapie równowagę biologiczną. Złożone procesy denitryfikacyjne sprowadzić do jednego organizmu to troszkę uproszczenie tematu.(ale na tym się nie znam-tylko tyle co w szkole i książkach)

Co do długości przydatności to normalne że powyżej daty na opakowani już sie nie nadaje a czym świeższe tym lepiej.

Opublikowano
Trzeba szybko i skutecznie zadziałać to moja metoda jest szybsza i zasiedla akwarium wiekszą liczbą bakteri-filtr, skałki, podłoże to też są złoża biologicznie czynne.
No właśnie o to chodzi że "twoja" metoda jest IMHO wolniejsza. Bakterie które wlejesz muszą przerobić to co jest w akwa i to co dodajesz wraz z nimi + bactozym, który jak twierdzisz "smakuje";) im lepiej -patrz- zajmą się nim jako pierwszym, a problemem którym jest NO2 zajmą się w drugiej kolejności. Jeśli trzeba działać szybko to nie polecam czekania na namnażanie się bakterii bo nitryfikacyjne to są lenie w świecie bakterii;) trzeba ich po prostu dodać dużo.

Sam kiedyś nabałaganiłem na starcie malwistyki i "ratowanie" bionitrivecem trwało kilka dni (nie wiedziałem tego co teraz;)) a nasz kolega Kunta poradził sobie z problemem w bodajże 48 godzin stosując biodigest.

Opublikowano

cudujecie tu co niemiara, a na taką ewentualność stosuje się prodibio biodigest - jedna fiolka na raz i caly cykl zamyka się z prędkością dźwieku...

to samo powie Wam kunta

Opublikowano
a na taką ewentualność stosuje się prodibio biodigest - jedna fiolka na raz i caly cykl zamyka się z prędkością dźwieku... to samo powie Wam kunta

Toż prawie to samo napisałem ;)

Opublikowano
Toż prawie to samo napisałem ;)

oj sorry, przeleciałem wątek pobieżnie

Krondyl, u mnie w dobrym akwarystyku 1 fiolka 6zł

za pierwszym razem cała, a potem 1x w miesiącu, ale już 1 fiolka to dawka na 1000l - można praktycznie nie mieć złoża - choć tego nikomu tutaj w tej chwili nie polecam ;)

--

narazie testy trwają - postanowiłem to wlewać i zobaczyć, bo to żadna kasa, a jeszcze nie zasypałem komory DSB do dojrzewania ;)

sprawdza się

jedyna zauważalna u mnie różnica (z tym że ja miałem dojrzała wodę i wkłady), to kompletny brak glonów - choć nie wiem czy akurat z tego powodu

ale EOT