Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Minęło półtora roku odkąd zalozylem swoje pierwsze akwa z pyśkami saulosi. Akwarium 126l filt tetratec ex700 piasek+łupki +1 zielsko

Kupiłem w zoologicznym 10 małych saulosi i czekałem az sie odbarwia.

po wielu ekscesach ( moj brak czasu, wyjazdy itd) wiele rybek padlo :(

obecnie sytuacja wyglada w nastepujacy sposob 3 dorosle samce ( 2 po 10cm i jeden mlody dopiero wybarwia sie)+1 samica dorosla

jest samiec dominujacy ktory kontroluje cale akwarium, drugi samiec to wybarwiony mlodzieniaszek z akwarium ktory poki co jest mniejszy od samicy wiec jej nie meczy, a drugi dorosly samiec zdominowany w kazdej wolnej chwili meczy samice ;( odseparowalem go, myslalem ze w ten sposob go uspokoje , lecz kolejnego dnia zastalem samice poszarpana, obecnie jest w malym baniaku, kuruje sie biedna

pytanie co teraz zrobic? starac sie o samice, wiem, jednak jak w jakis sposob ktos mi przekaze powiedzmy 3 samiczki, a moj samiec je bedzie meczyl (agresywny z niego typ)

jak tego uniknac?

nie bylem dobrym wlascicielem, ale chce teraz naprawic swe winy ;) , bede mogl teraz swojemu akwa poswiecac wiecej czasu wiec chce je doprowadzic do ladu.

edit: w tytule mala pomylka, akwa to 126 nie 112

Posted

Jakie wymiary ma ten baniak?

Jeśli długość wynosi 80cm to zostawiłbym 1 samca i dokupił 2/3 samice, a najlepiej wymienił na muszlowce bądź kupił większy baniak.

Posted

Niestety Perez666 napisał chyba wszystko co da się w tej sytuacji zrobić. Jeśli zależy ci na nanomalawi to taka roszada żeby uzyskać 1+3-4

Posted

Zostaw tego dominującego samca skoro jest w miarę spokojny w stosunku do samicy a pozbądź się pozostałych, i dokup 3 samice.