Skocz do zawartości

Agresja międzygatunkowa - czarny scenariusz.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie czy zaobserwowaliście u siebie lub znacie potwierdzone przypadki walk międzygatunkowych, zakończonych śmiercią jednego z uczestników? Osobiście zaobserwowałem i obserwuję sporo takich pojedynków (wśród obu płci :)), natomiast zawsze kończą się w najgorszym przypadku, utratą kawałka płetwy czy paru łusek. Słabszy odpuszcza a zwycięzca ogranicza się do "gonionej rundy honorowej" i spokój. W przypadku pojedynków wewnątrzgatunkowych niestety zgony odnotowałam :( choć w większości przypadków słabszy był notorycznie gnębiony.

Proszę podzielcie się swoimi spostrzeżeniami.

Opublikowano

kiedys mialem w standardowych 300l, trewki (ryba miszcz :) ) red blue i demasoni i powiem tak- bylo to troche za male akwa dla wyrosnietych 15 cm samcow kulfonow... ale mialem bez problemow 3 samce ale rozniej wielkosci i w momencie gdy wyrosly kulfony zwiekszyla sieilosc trupow.....

nigdy tego nie widzialem, ale red blue w ukladzie 2+5 byly juz dorosłe gdy kulfony dorastały i kiedys stracilem 2 samice rb (w tym największa) nie w ten sam dzien ale nagle i to w dni kiedy samiec kulfona byl bardzo pobudzony, a samiec rb ze tak powiem lekko zmulony czy tez zczilałtowany (podkreslam ze nie widzialem nigdy ataku, byly spory miedzy samcem rb ktory byl samcem alfa w zbiorniku momentami obejmowal wladze kulfon i w miare jak red blue byl coraz starszy - kulfon czesciej byl numerem 1)

o stratach wsrod samic kulfonow nie wspominam bo zawsze tracilem najwieksze i najsilniejsze samice - czyli takie ktore widac sie stawialy - ale tu takze nigdy momentu ataku nie widzialem

mimo niegasnacej milosci do kulfonow jednak obstawiam ze to one byly katem dla samic rb (wiadomo jakiej "postury" sa rb i ze nie dadza sobie w kasze dmuchac) ale mimo wszystko wygladalo to na jedno mocne uderzenie w bok a tak wkasnie walcza kulfony raczej nie daza do walki pyskiem z innym gatunkiem

nie wyobrazam sobie zeby samiec rb wykonczyl mi samice bo kupowalem doroslego samca do mocno wyrosnietych samic i bylo ok przez 3 lata...

o utarczkach z demasoni nie wspominam bo to mega pionki przy 2 pozostalych gatunkach :D wieksze ryby je po prostu ignorowały:)

teraz mam trewki mandy w 450 i na razie to sa potulne okrutnie (poprzednie chilumby byly agresywniejsze przy tej wielokosci) i dostaja na razie becki od membe deep :)

mialem jeszcze przed kulfonami auratusa w tej 300 ale w miare jak dorastaly robil sie mlyn trupow nie bylo ale zbytnio zdominowaly demasoni (zajmowanie tej samej prestrzeni w akwa) i poszly out

dlatego tez jestem piewca polaczenia kulfonow+demasoni = uklad idealny bezkonfilktowy

z drugiej strony skoro nigdy nie widziałem ataku moge domniemac ze to same samice z wlasnych gatunkow sie wykanczaly gdyz w momencie gdy jedna z samic rb lub trewka konczyla inkubacje bardzo czesto byly proby zmiany pozycji w stadzie przez kolezanki i szczegolnie rb byly mocno zdeterminowane zeby przeskoczyc choc oczko w gore...

Opublikowano

witam. u mnie w 256l akwa 2 samce cynotilapi chinyankwasi podzielily akwa na pol i wytlukly reszte ryb niemalze w pien. z 9 yellow zostalo 4 w tym 3 samice i ze swoich samic z 6 teraz mam tylko 2 - a co ciekawsze siebie na wzajem omijaja bo sa tej samej wielkosci. od jakiegos miesiaca mam tez paralleusy (yellowy poszly out). z ukladu 2+2 jedna samica popelnila harakiri przez odkryty naroznik (kable przez niego ida). do tej pory nie zauwazylem zadnej potyczki pomiedzy chinyanami i paralleusem...najwyrazniej chinyana zolty kolor draznil :P