Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zamierzam zakupić pyszczaki saulosi do mojego pierwszego Malawi, ile sztuk mam ich kupić? Jaka bedzie optymalna ilość dla akwarium 240l. Rybki małe do 3cm. Pz

Posted

To ma być akwa jednogatunkowe?? Jeśli tak to śmiało możesz pokusić sie o zakup większej ilości ryb, z których po podrośnięciu i wybarwieniu sie zrobisz selekcje :twisted: Natomiast jeśli w akwa mają pływać jeszcze inne pysie, to 10 szt. na dzień dobry powinno wystarczyć- selekcja raczej wskazana. :wink:

Posted

Zdecydowałem sie na jeden gatunek. Więc kupie 20szt a potem jak podrosną to jaką mam zrobić selekcję. Tzn. ile mam mieć samiczek a ile samców w moim zbiorniku. :lol:

Posted

Jak dobrze oddzielisz kryjówki to nawet bym sie o 4 -5 samcy pokusił. Ale chyba optymalnie będzie 4 i do tego po 3 samice na samca.

Swoją drogą niezły krok, coraz mniej jednogatunkowych akwarii:)

Posted

240l jednogatunkowe to mysle ze mozesz smialo wziac sobie taka obsadke 3+10 i sadze ze moze akwa wygladac naprawde fajnie

Posted

Myślałem o późniejszej ewentualnej wymianie lub dokupieniu osobników. Saulosi jest na tyle dostępnym gatunkiem, że zdobycie dorosłego osobnika to nie jest wielki wyczyn .

Posted

samca pewnie nie, ale dokupić samiczki nie jest tak łatwo. Jednak masz trochę racji, kilka ryb z innego źródła jest dobrym pomysłem.