Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z oceną gatunku moich Pysi. Zamówiłam w sklepie yellowy, przyszły w terminie, ładne i zdrowe, tylko coś mi nie pasuje w ich wybarwieniu. Całkowicie brakuje charakterystycznego czarnego paska na płetwie grzbietowej. Czy to to tylko taka odmiana barwna, czy raczej inny gatunek? Postaram się zamieścić zdjęcie w galerii i od razu przepraszam za jakość (nie najlepszy ze mnie fotograf ;) ).

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedz pastel. Też tak myślałam, tylko że od czasu zakupu urosły już co najmniej dwukrotnie i teraz mają od 6 do 8cm (jakoś nie rosną w tym samym tempie), a paska ani śladu. Czy to zależy od wielkości, czy od wieku ryby? Myślę że mają nie więcej niż pół roku.

Opublikowano

Prawdopodobnie masz to co ja :)http://galeria.klub-malawi.pl/details.php?image_id=11141&mode=search Występuje również pod nazwą Yello Sunshine :) Po wielu dyskusjach i poszukiwaniach, mogę stwierdzić że jest to produkt ludzki nie występujący w jeziorze. IMHO jakaś udana mieszanka Tropheopsa z Labidochromisem :) Ostatnio na czacie nazwaliśmy go Pseudotropheus sp. "James Bond" :mrgreen:

Opublikowano
Czyli kolejny malawi-mix ?
Sławek prawdopodobnie ale celowy, coś jak fire fish :) nie udało mi się znaleźć nic identycznego w "naturze" a i twórca też nieznany ? Jedno co wiem, cechy kolejnych pokoleń są takie same, czyli jak ludzki twór to udany.
Opublikowano

Dzięki Eljot. Faktycznie to musi być to, bo paska nie mają i raczej już mieć nie będą. Nie przeszkadza mi że to mix. Rybki są bardzo ładne i wyjątkowo łagodne jak na pyszczaki. Bardziej mnie martwi że samiec red-reda zachęca je do tarła. Oby nie wyszedł z tego kolejny mix.