Ania Posted October 21, 2011 #1 Posted October 21, 2011 Witam. Mam problem z oceną gatunku moich Pysi. Zamówiłam w sklepie yellowy, przyszły w terminie, ładne i zdrowe, tylko coś mi nie pasuje w ich wybarwieniu. Całkowicie brakuje charakterystycznego czarnego paska na płetwie grzbietowej. Czy to to tylko taka odmiana barwna, czy raczej inny gatunek? Postaram się zamieścić zdjęcie w galerii i od razu przepraszam za jakość (nie najlepszy ze mnie fotograf ).
pastel Posted October 21, 2011 #2 Posted October 21, 2011 U bardzo małych pasek jest słabo albo wcale niewidoczny.
Ania Posted October 21, 2011 Author #3 Posted October 21, 2011 Dziękuję za odpowiedz pastel. Też tak myślałam, tylko że od czasu zakupu urosły już co najmniej dwukrotnie i teraz mają od 6 do 8cm (jakoś nie rosną w tym samym tempie), a paska ani śladu. Czy to zależy od wielkości, czy od wieku ryby? Myślę że mają nie więcej niż pół roku.
pastel Posted October 21, 2011 #4 Posted October 21, 2011 U pół rocznych ryb pasek widać. Twierdzisz, że nie mają wogóle paska? Czy jest słabo widoczny? Jeżeli mają 8cm to mają więcej niż pół roku.
Aspat Posted October 21, 2011 #5 Posted October 21, 2011 Może po prostu ryby są ''niskiej'' jakości, tak też może być....
eljot Posted October 21, 2011 #6 Posted October 21, 2011 Prawdopodobnie masz to co ja http://galeria.klub-malawi.pl/details.php?image_id=11141&mode=search Występuje również pod nazwą Yello Sunshine Po wielu dyskusjach i poszukiwaniach, mogę stwierdzić że jest to produkt ludzki nie występujący w jeziorze. IMHO jakaś udana mieszanka Tropheopsa z Labidochromisem Ostatnio na czacie nazwaliśmy go Pseudotropheus sp. "James Bond"
kunta Posted October 21, 2011 #7 Posted October 21, 2011 U 5cm ryb pasek powinien być widoczny. u samic delikatnie, u samców wyraźnie.
eljot Posted October 23, 2011 #9 Posted October 23, 2011 Czyli kolejny malawi-mix ? Sławek prawdopodobnie ale celowy, coś jak fire fish nie udało mi się znaleźć nic identycznego w "naturze" a i twórca też nieznany ? Jedno co wiem, cechy kolejnych pokoleń są takie same, czyli jak ludzki twór to udany.
Ania Posted October 24, 2011 Author #10 Posted October 24, 2011 Dzięki Eljot. Faktycznie to musi być to, bo paska nie mają i raczej już mieć nie będą. Nie przeszkadza mi że to mix. Rybki są bardzo ładne i wyjątkowo łagodne jak na pyszczaki. Bardziej mnie martwi że samiec red-reda zachęca je do tarła. Oby nie wyszedł z tego kolejny mix.
Recommended Posts