Jump to content

Inkubacja

bidzi

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie, właśnie po raz drugi zauważyłem że moja samiczka ( na początku zakupiona jako pysio z malawi, teraz wiem że to rybka z jeziora Wiktoria ) inkubuje. Za pierwszym razem niestety wszystkie maleństwa mi padły. Czy kotnik 30l wystarczy do tego aby ją odstawić ( oczywiście krótko przed wypuszczeniem młodych ) i czy filtr gąbkowy wystarczy? czy użyć mniejszego wewnętrznego. Przepraszam że pisze o innej rybci niż pysio ale mam do niej taki sentyment że dla mnie to nie ma różnicy. Pozdrawiam.

filtracje zawsze lepiej jest miec jakis maly filterek np. Aquaela niz zwykly gabkowy...

Wg mnie: NIE :twisted::lol::wink:

Mały filterek AquaEla, to jeśli chodzi o filtrację biologiczną małe... nic. Nie zapewni praktycznie żadnej "biologii", a jedyne co zrobi, to niepotrzebną, a wręcz w przypadku bardzo małych ryb niewskazaną pralkę.

W tak małym akwarium, gdzie nie trzeba dbać o przesadną esetykę, iltr gąbkowy to jedno z najlepszych rozwiązań. Dobrze natlenione złoże biologiczne (jeśli oczywiście zastosowany jest brzęczyk), wystarczająca cyrkulacja oraz znacznie wyższej jakości gąbka, która biologicznie filtruje bdb, albo nawet lepiej, to cechy, którymi "gąbczaki" biją na głowę małe filtry wewnętrzne AquaEla, AquaSzuta, czy jakiekolwiek inne wewnętrzne, mające służyć za biologiczne w tak małym kotniku.

Oczywiście te wszystkie zalety ma dojrzały filtr gąbkowy. Bo w świeżym akwarium żaden, nawet największy, najdroższy i najbardziej wypasiony kubeł nic nie zdziała, jeśli nie będzie odpowiedniej flory bakteryjnej :wink: .

Co do kotnika.. lepszy byłby większy. Co zrobisz z rybami za 2-3 tygodnie, kiedy urosną na tyle, że 30l będzie za mało, a jeszcze nie będą wystarczająco samodzielne, żeby przeżyć w akwa ogólnym, w którym pływają dorosłe ryby :?:

No właśnie za bardzo nie wiem co zrobię z tymi maluchami??? W ogólnym nie mają w ogóle szans. ale może jak trochę podrosną i przetrwają ten najgorszy okres jako noworodki uda im się jakoś odnaleźć w ogólnym. Dziękuje za rady.

30tka jest za mala, tam utrzymac stabilne warunki przez miesiac, przy powiedzmy 20 malych, przy sporych ilosciach pochlanainych pokarmow(wbrew pozora male jedza duzo, szybko rosna i duzo "srakaja")bedzie baardzo trudne...

Filtr jakis gabkowy. sprawnie usuwa resztki zarelka malenstw, szkoda miejsca na "zwyklego" filterka.

I co do nadfiltracji to i owszem, ale uwazaj na efekt pralki...

I jeszcze raz 30tka jest za mala na kotnik, moim zdaniem 30tka jest za mala na jakiekolwiek ryby... Moze ew. jako szpital...