Skocz do zawartości

zakładanie akwarium 450l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
miałeś tą gąbkę na rurze? czy na rurze koszyk i dopiero na nim gąbkę?
Hej raczej przez otwór w koszyku ryby by nie wciągnęło, chyba że narybek :)
Opublikowano

Miałem sama gabke bez koszyka. Była nałożona na wlot i zaciśnięta na rurze opaska zaciskowa.

--

Wiec czas myśleć nad budowa narurowca. Nie wiem gdzie zaczynać, czy czasem nie przenieść się już do działu osprzęt akwarium ale to zobaczymy z czasem. Trochę się naczytałem w tym temacie i doszedłem do wniosku ze każdy ma inna instalacje i wiadomo chwali swoje. Napęd wiadomo, pompa C.O. i w sumie tyle konkretów... NO może jeszcze średnica rur 3/4"... Nie doszukałem się przewagi nad połączeniem równoległym/szeregowym filtrów. Mam zamiar zastosować 4 korpusy w takiej kolejności;Najpierw wkład siatkowy 50/80 mik, następnie pompa, 2 wkłady połączone równolegle 50mik i na końcu i tu sie rodzi pytanie, myślałem o 10mik ew 20mik (do testów może dam nawet 5mik), Oczywiście zawór na wlocie i wylocie do filtra(nie widzę sensu zakładać na każdym korpusie po 2 zawory ponieważ są to koszta jednego zaworu 15zł a 8x15zł i juz nam trochę daje). I oczywiście za pompa zawór spustu wody. Wiec teraz słucham sugestii na temat mojego filtra. A tak poza tym to szczęśliwego nowego roku:D

Tak jak wspomniałeś na wstępie, dział osprzęt będzie odpowiedni.Proszę przenieść to zapytanie, by nie robić OT.Perez666.

Temat odnosnie narurowca jest tu:D

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Musze sie co nieco pochwalić. Akwarium spisuje sie bardzo dobrze moze po za filtracja, ostatnio pojawiły się wycieki), ryby ładnie dorastaja i pojawiła sie pierwsza mała rybka:) Ale już niedługo bedzie nowy zbiornic co nieco wiekszy, w granicach 1000-1300l ale będzie nowy temat o tym:)