Skocz do zawartości

zakładanie akwarium 450l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najtańszy sposób to dodanie sody oczyszczonej, ale jak wspomniałem obawiam się że to nie starczy. Pomocne są dekoracje z wapieni, grys koralowy w podłożu i filtrze no i oczywiście sole podnoszące ph (które najlepsze to pewnie koledzy doradzą bo sam nie stosowałem).

Opublikowano
No własnie z testami GH i KH mam problem bo nie ma opis jak wykonać pomiar.
Jakiej firmy masz te testy? Większość testów na twardości wykonuje się w ten sam sposób: do odpowiedniej ilości wody dodaje się kropelkowo odczynnik. Po określonej ilości dodanych kropelek zmienia się barwa próbki z niebieskiej na żółtą(kH) lub z bordowej na zieloną(Gh). Ilość dodanych do momentu zmiany barwy kropli jest wartością określającą twardość. Np 10 kropli - 10dkH. Ważna jest ilość wody, którą dodaje się do probówki, z reguły jest to 5ml.
Opublikowano

Pomiar wykonuje się wkraplając do próbki odczynnik, aż do zmiany koloru na podany w tabeli. Najczęściej Niebieski ma przejść w żółty (a może odwrotnie?) czy w pomarańczowy. Zależy od producenta testu.

Ilość kropel oznacza ilość stopni niemieckich twardości wody.

Opublikowano

KH wychodzi ok 1 może 2 ponieważ test jest dość niewyraźny. Np na tym filmie jest fajnie pokazane [ame]

[/ame] a moj test jest blekitny a po kolejnej kropli pomarańczowy/żółty.
Opublikowano

Woda jest z naturalnego źródła i chyba niewiele wody miejskiej (chyba bo sam dokładnie nie wiem). Źródło jest dość czyste od lat i nie było z nim żadnych problemów.

Opublikowano

No to masz niestety mały problem. Jeśli chcesz pozostać przy malawijskich pyszczakach to będziesz musiał preparować wodę do każdej podmiany.

BTW taka woda nadaje się idealnie do innych biotopów. Tak więc przemyśl temat...

Opublikowano

Hmm to który biotop? Jakos od lat chodzą za mną akurat pyszczaki i nie chciał bym ich odpuszczać. Własnie zrobiłem testy w baniaku (z ciekawości tylko Ph i KH) i Ph wyszło 7,5 a KH 2.

Opublikowano
Hmm to który biotop? Jakos od lat chodzą za mną akurat pyszczaki i nie chciał bym ich odpuszczać. Własnie zrobiłem testy w baniaku (z ciekawości tylko Ph i KH) i Ph wyszło 7,5 a KH 2.
Absolutnie nie chcę Cię zniechęcać do biotopu malawi ale woda wyjściowa bardziej będzie nadawać się dla niektórych ryb z SA, CA.

Oczywiście można tą wodę odpowiednio przygotowywać do naszego biotopu, tylko czy będzie Ci się chciało?

Zastanawia mnie jeszcze czym spowodowany jest wzrost pH w zbiorniku z 6,00 do 7,50?