Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poprostu oceniłem to po zachowaniu ryb,były jakieś ospałe,po zamontowaniu przyssaw jakoś na drugi dzień ożyły,a i no3 również mi spadło z racji większego natlenienia złoża.Fota wyszła słaba,gorsza niż opis.Na ostatniej przegrodzie gdzie woda w sumpie wpada do komory technicznej,tuż przy jej krawędzi górnej jest rząd przyssawek które rozbijają płaski strumień wody przelewający się przez szybę.:D

Opublikowano

Nie neguję Twojej metody, jeśli jesteś z niej zadowolony to musi być dobra. Większe natlenienie wody jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Jednak ten cytat:

a i no3 również mi spadło z racji większego natlenienia złoża.

...to bajkopisarstwo.

Opublikowano

Dlaczego?Obsada nie ruszana,karmię tak samo,nic nie zmieniłem a spadło to więc dlaczego,krasnale mi kupę wynoszą :mrgreen: złoże miało około trzech miesięcy w sumpie a dodatkowo było wyjęte z dojrzałego filtra.Natlenienie przecież wspomaga bakterie któte rozkładają no3,najlepiej to działa ponoć w filtrach zraszanych gdzie tlenu jest pod dostatkiem.Koszt 6PLN za 6 przyssawek,niewiele,możesz wyprubować.

Opublikowano

A nawet w roślinnym zauważyłem ze jak schowam dyszę pod taflę i natlenienie jest mniejsze (mam tam dwa kubły połączone szeregowo) no3 po tygodniu takiej prcy idzie do góry o drugie tyle co przed zmianą.A przecież rośliny produkuja tlen i tam to być nie powinno aż tak widoczne.

Opublikowano

NO3 redukowane jest w warunkach beztlenowych i tu po prostu nie ma o czym dyskutować. NO3 nie jest w żaden sposób redukowane w filtrach zraszanych, ono jest tam produkowane.

Co do akwarium z gęstą obsadą roślinną, to można by spadek NO3 jeszcze jakoś obronić. Kwestia, czy dozujesz tam CO2, czy nie.

Opublikowano

Najpierw musiałbyś być 100% pewien, że spadek NO3 rzeczywiście nastąpił. Większość testów akwarystycznych na NO3 działa w taki sposób, że redukuje azotany do azotynów (NO3 do NO2) i mierzy zawartość NO2 już po redukcji. Pierwsze możliwe przekłamanie dotyczy nie do końca ustabilizowanych zbiorników, w których poziom NO2 jest niezerowy. Wydawałoby się, że to nic szczególnego, bo zwykle poziom NO2 to dziesiętne, setne części mg/l, a poziom NO3 to zazwyczaj znacznie powyżej 1mg/l. Byłoby tak, gdyby NO3 redukowane przez test do NO2, było redukowane w stosunku 1:1, a tak nie jest. Jeśli więc poziom NO2 w akwarium jest wykrywalny, test na NO3 będzie przekłamany. I tu dochodzimy do spadku NO3 w Twoim akwarium. Jeśli NO2 w wodzie było wykrywalne, a Ty zwiększyłeś napowietrzanie, przez co wzrosła skuteczność filtracji biologicznej i spadł poziom NO2, to wykonany test na NO3 miał prawo pokazać spadek NO3.

Musisz zrozumieć jeden podstawowy fakt - bakterie odpowiedzialne za redukcję NO3 do wolnego azotu funkcjonują jedynie w warunkach beztlenowych (precyzyjniej powinno być "środowisko ubogie w tlen"). Stąd zwiększając napowietrzanie i twierdząc, że spadł poziom NO3, piszesz mniej więcej tak: "wdepnąłem gaz do podłogi, przez co samochód wyraźnie wyhamował".

W akwarium z gęstą obsadą roślinną powód obserwowanego spadku NO3 przy zwiększeniu napowietrzania może być inny i rzeczywiście może mieć miejsce. Jeśli nie dozujesz CO2, a roślin jest dużo, to tego CO2 w wodzie jest mało. Pamiętać trzeba, że jeśli napowietrzamy intensywnie wodę, to nie rozpuszcza się w niej jedynie tlen. Rozpuszcza się także CO2, które pozwala roślinom "konsumować" NO3. To jednak tylko teoretycznie, bo roślin musiałoby być na prawdę dużo.

Opublikowano

Jogo, Snocho ma rację w 100%. Wierzę że zmiany mogłeś odnotować, natomiast nie wierzę że w wyniku natleniania spadło NO3.

Snocho ponawiam pytanie: Jak sprawdziłoby się durso? jest sens w to inwestowa 30zł czy lepiej iść na piwo i rzeczywiście wyciąć V? ;)

Pytam bo rewizja jest przyklejona do śrubunku to raz, a dwa jak puszczę nią strużkę wody narazie bez V, to hałasuje bo leci metr w dół prosto rurą...

Opublikowano

Sorry za offtop.

Nigdy nie używałem durso, więc nie mogę Ci go polecić. Sporo kolegów ma i nie wyobraża sobie, że mogliby nie mieć. Jeśli nie uda Ci się zrzutu wyciszyć rewizją to możesz spróbować z durso.

Jeśli rewizja jest wklejona na stałe, to zostaje Ci brzeszczot w cięcie w kominie. Strużka puszczona przez rewizję powinna być na tyle mała, że jej nie usłyszysz.