devil102 Opublikowano 24 Września 2011 Autor #21 Opublikowano 24 Września 2011 dzisiejsze pomiary po 9 dniach od zalania PH 8,0 NO2 1,0 lub więcej na teście nie wiedziałem jeszcze tak intesywnego koloru NH4 0 temperatura około 27 stopni, dobrze że nie miałem tam ryb, zastanawiałem się co się dzieje z moją grzałką bo temp spadła do 24C. Podkręcałem na wyższą temp. myślałem że może przez chłodniejsze noce nie daje rady ogrzać akwa, a tu mój syn prze przypadek wyłączył ją z kontaktu w czwartek. Kiedy zacznie spadać NO2, czy już w tym tygodniu?
eljot Opublikowano 25 Września 2011 #22 Opublikowano 25 Września 2011 Kiedy zacznie spadać NO2, czy już w tym tygodniu? Powinno.
devil102 Opublikowano 27 Września 2011 Autor #23 Opublikowano 27 Września 2011 właśnie dodałem 3 ampułki Biodigest Prodibio, za ile powinienem zrobić testy na NO2?. Myślicie że to powinno przyspieszyć dojrzewanie akwarium? Już nie mogę się doczekać kiedy wpuszczę pyski
eljot Opublikowano 27 Września 2011 #24 Opublikowano 27 Września 2011 Testy zrób jutro bo zapadniesz na chorobę pomiarową . Teraz cykl powinien dostać sporego kopa
devil102 Opublikowano 27 Września 2011 Autor #25 Opublikowano 27 Września 2011 Mam nadzieje że nie przesadziłem z ilością ampułek bo w instrukcji pisze że jedna ampułka na max 1000l co jeden dwa tygodnie. A ja wlałem na raz 3:). Dobre z tą chorobą pomiarową .
aarset Opublikowano 27 Września 2011 #26 Opublikowano 27 Września 2011 Mam nadzieje że nie przesadziłem z ilością ampułek bo w instrukcji pisze że jedna ampułka na max 1000l co jeden dwa tygodnie. A ja wlałem na raz 3:). To dawkowanie dotyczy dojrzałego zbiornika. Spokojnie możesz dodać 6-7 ampułek.
devil102 Opublikowano 28 Września 2011 Autor #27 Opublikowano 28 Września 2011 zrobiłem dzis testy i NO2 nawet nie drgneło w dół mimo iż wczoraj dolałem 3 fiolki bakteri . Czy jest jakiś sposób na przyspieszenie tego procesu który u mnie trwa już prawie 2 tyg. bez jednego dnia, tym bardziej że w mojej przejściowej 200l miało miejsce dziś pierwsze od 2 miesięcy morderstwo, jedna z 3 samic złocistego została prawdopodobnie zabita nie wiem czy przez drugą samicę (trzecia jest w kotniku) czy przez samca, w każdym bądź razie chciałbym już robić przeprowadzkę do większego lokalu.
Aspat Opublikowano 28 Września 2011 #28 Opublikowano 28 Września 2011 Filtr zewnętrzny cały wypełniony ceramiką??? Może masz jakieś lewe testy... Paskowe są czasem niedokładne. Możesz spróbować podmian wody co 3-4 dni ,ale to jednocześnie wydłuży okres dojrzewania zbiornika. A najlepiej odpuść sobie te wspomagacze i po prostu cierpliwie czekaj... Tyle ode mnie, nic więcej do głowy mi nie przychodzi.
devil102 Opublikowano 28 Września 2011 Autor #29 Opublikowano 28 Września 2011 filtr zewnętrzny wypełniony standardowo eheim 2228 2 koszyki substrat eheima 1 koszyk ceramika mech od eheima gąbka niebieska i na końcu włóknina. Testy kropelkowe JBL PH 8 NO2 1 lub więcej To mam wymienić 20% wody? Czy czekać normalnie węgiel mi już nie pomaga:)
eljot Opublikowano 28 Września 2011 #30 Opublikowano 28 Września 2011 Podmiana nie przyspieszy cyklu więc radzę czekać.
Rekomendowane odpowiedzi