Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam jak w temacie wystartowałem w czwartek z 450 opisywałem już co w niej mam w innym poście, ale dla ułatwienia podam jeszcze raz

- akwa 150*50*60H wromaka z wzomcnieniami podłużnymi i poprzecznym w środku

-pokrywa wromaka exlusive z 2 świetlówkami T5 54w

-szafka od zestawu też Wromak pod akwa mata, do środka akwarium również włożyłem matę

-ustawiony wapień filipiński około 30 kg plus 3 piaskowce na macie i zasypane piaskiem akwarystycznym

-filtr eheim 2228

- grzałka jager 250w

Na dzień dzisiejszy woda już prawie wyklarowana utrzymuję temperaturę na 27C, przy starcie uzdatniłem wode Biotopol JBL i dodałe sera nitrivec.

Dzisiaj dolałem 30 litrów podczas podmianki z akwarium już funkcjonującego, po 6h zrobiłem pomiary i sa następujące testami kropelkowymi JBL

- ph 8

-No2 0,1

-NH 0,01

Pytanie czy mogę już zacząć zastanawiać się nad wpuszczeniem po mału ryb czy jeszcze poczekać te przepisowe 2 tyg.

Mam jeszcze jeden problem poziomowałem szafkę przed zalaniem ale po zalaniu troszkę osiadła z jednej strony nadal podczas pomiaru poziomicą znajduje się w zakresie tolerancji , ale martwi mnie czy może to mieć wpływ na akwarium w jakimś dłuższym czasie użytkowania?

Posted

a ten preparat sery nitrivec to niej pożywka i bakterie w jednym?

Co można dać jeszcze jako pożywka dla bakteri zamiast uryny :( jakoś nie mogę się przełamać żeby nasikać do swojego akwarium :)

Może wpuszczę tam moje dwa glonojady jako ryby startowe?

Posted

Możesz włożyć kawałek mięsa niech gnije, albo trochę krwi, coś co będzie się psuło.

Nie musisz bezpośrednio oddawać moczu do akwarium - możesz nasikać trochę w plastikowy kubek i przelać :D

Posted
dobra dodałem uryny pół szklanki, teraz ile musze czekać zeby wpuścić ryby do akwarium 1 tydzień czy 2 tygodnie?

Ramy czasowe sa tylko i wylacznie zalezne od parametrow.Po dodaniu uryny, czyli amoniaku musisz poczekac az ten zamieni sie w NO2 a to przy pomocy bakterii w NO3.

Zaopatrz sie w testy, kontroluj i czekaj.

Kiedy NO2 bedzie na zerowym poziomie i NO3 bedzie wykrywalne wtedy mozesz zaczc myslec o rybach.

A,ha i bylbym zapomnial czasami przydaje sie tez wegiel, ten na wstrzymanie;) :D:rolleyes: