Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wygląda na walkę, z tego co widzę po płetwach odbytowych, to raczej dwie samice.

Opublikowano
Wygląda na walkę, z tego co widzę po płetwach odbytowych, to raczej dwie samice.

Po lewej na 60% samica po prawej na 100% samiec i na trzeciego na koniec samiec się wpakował ;)

Opublikowano

a mi to wygląda na młode samce, momentami coś się mieni na płetwach a i kolorki mają intensywne, ten trzeci, który pojawia się na dole kadru to też samiec, czasami potrafią się tak przepychać, że słabszy kończy walkę z obdartym pyskiem a nawet z poszarpanymi "warami"

Opublikowano

Co do intensywności barw to zmienia się to w ciągu dnia kilka razy, raz wyglądają na zdominowane raz na dominujące. Ta po lewej to raczej samica bo samce pokazują jej co jakiś czas swoje wdzięki wabiąc na swoje terytorium :)

Szkoda , że nie zdążyłem nagrać całości bo wyglądało to jak zaloty przeplatane z walką, albo nie wiem co :D

Opublikowano

miałem maingano 4 lata i na pewno nie byłbym w stanie określić płci tych ryb na podstawie kilkuminutowego filmu.

Jednak na pewno to nie tarło tylko ustalanie hierarchii

Opublikowano
miałem maingano 4 lata i na pewno nie byłbym w stanie określić płci tych ryb na podstawie kilkuminutowego filmu.

Jednak na pewno to nie tarło tylko ustalanie hierarchii

100% racji, widzę tutaj lekki sparing w celu poustawiania hierarchii.

Co do płci to bym nie był taki pewien.

Opublikowano

Miałem maingano dość długo i wiem, że jest prawie pewny sposób na rozpoznanie płci już w młodym wieku. Niestety oczywiście jakość filmu ogranicza możliwość obserwacji.

Ryby te choć mało kto wie różną się płetwą odbytową, jeśli macie je w baniaku zauważcie jak różny jest jej kształt u samców i samic, można też przejrzeć foty w necie. Różnica ta wyraźnie występuje już u młodych osobników.

Jaka to różnica, otóż płetwa jest u samic zakończona "na okrągło" a u samców "na ostro", ot cała tajemnica.

Co do walk, maingano to bardzo charakterne ryby i takie walki prowadzą w różnych konfiguracjach, jednak te między samicami (tak jak i u ludzi :o) są dość zacięte.

Jarku to, to że nie byłbyś w stanie nie znaczy oczywiście, że to niemożliwe.

Opublikowano

Jarku to, to że nie byłbyś w stanie nie znaczy oczywiście, że to niemożliwe.

dlatego pisałem, że ja się nie odważę - było by to piękne aby w ten sposób móc określić płeć tej ryby