bikebog Opublikowano 14 Września 2011 #1 Opublikowano 14 Września 2011 to są zaloty czy walka ? [ame] [/ame]
cezarix Opublikowano 14 Września 2011 #3 Opublikowano 14 Września 2011 Wygląda na walkę, z tego co widzę po płetwach odbytowych, to raczej dwie samice.
bikebog Opublikowano 14 Września 2011 Autor #4 Opublikowano 14 Września 2011 Wygląda na walkę, z tego co widzę po płetwach odbytowych, to raczej dwie samice. Po lewej na 60% samica po prawej na 100% samiec i na trzeciego na koniec samiec się wpakował
filas Opublikowano 14 Września 2011 #5 Opublikowano 14 Września 2011 a mi to wygląda na młode samce, momentami coś się mieni na płetwach a i kolorki mają intensywne, ten trzeci, który pojawia się na dole kadru to też samiec, czasami potrafią się tak przepychać, że słabszy kończy walkę z obdartym pyskiem a nawet z poszarpanymi "warami"
bikebog Opublikowano 14 Września 2011 Autor #6 Opublikowano 14 Września 2011 Co do intensywności barw to zmienia się to w ciągu dnia kilka razy, raz wyglądają na zdominowane raz na dominujące. Ta po lewej to raczej samica bo samce pokazują jej co jakiś czas swoje wdzięki wabiąc na swoje terytorium Szkoda , że nie zdążyłem nagrać całości bo wyglądało to jak zaloty przeplatane z walką, albo nie wiem co
yaro Opublikowano 14 Września 2011 #7 Opublikowano 14 Września 2011 miałem maingano 4 lata i na pewno nie byłbym w stanie określić płci tych ryb na podstawie kilkuminutowego filmu. Jednak na pewno to nie tarło tylko ustalanie hierarchii
bigb Opublikowano 14 Września 2011 #8 Opublikowano 14 Września 2011 miałem maingano 4 lata i na pewno nie byłbym w stanie określić płci tych ryb na podstawie kilkuminutowego filmu. Jednak na pewno to nie tarło tylko ustalanie hierarchii 100% racji, widzę tutaj lekki sparing w celu poustawiania hierarchii. Co do płci to bym nie był taki pewien.
cezarix Opublikowano 14 Września 2011 #9 Opublikowano 14 Września 2011 Miałem maingano dość długo i wiem, że jest prawie pewny sposób na rozpoznanie płci już w młodym wieku. Niestety oczywiście jakość filmu ogranicza możliwość obserwacji. Ryby te choć mało kto wie różną się płetwą odbytową, jeśli macie je w baniaku zauważcie jak różny jest jej kształt u samców i samic, można też przejrzeć foty w necie. Różnica ta wyraźnie występuje już u młodych osobników. Jaka to różnica, otóż płetwa jest u samic zakończona "na okrągło" a u samców "na ostro", ot cała tajemnica. Co do walk, maingano to bardzo charakterne ryby i takie walki prowadzą w różnych konfiguracjach, jednak te między samicami (tak jak i u ludzi ) są dość zacięte. Jarku to, to że nie byłbyś w stanie nie znaczy oczywiście, że to niemożliwe.
yaro Opublikowano 14 Września 2011 #10 Opublikowano 14 Września 2011 Jarku to, to że nie byłbyś w stanie nie znaczy oczywiście, że to niemożliwe. dlatego pisałem, że ja się nie odważę - było by to piękne aby w ten sposób móc określić płeć tej ryby
Rekomendowane odpowiedzi