Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jaki efekt daloby wlozenie samej rurki z otworami zostawiajac oryginalne gąbki i nie wiercąc w plastikowych koszyczkach otworów.

Wydaje mi się, że dodatkowe otwory w koszyczkach są konieczne,

inaczej woda będzie dalej wpływać do koszyka tylko poprzez

brzegi gąbek - zauważ, że na górze, tam, gdzie gąbka się

syfi, koszyk ma inną konstrukcję, bardziej otwartą.

milc

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

poproszony wczoraj o wrzucenie fotek z mojego moda fluvala4+ tak też czynię...

komentarze z mojej strony są zbędne, ponieważ idealnie pasują komentarze milca, autora przeróbki (pierwszy post)...

jemu chochliki widać usunęły zdjęcia z serwera :lol:

jedyna różnica to zostawiłem narazie gąbki, a jedynie owinąłem rurkę włókniną - rozwiązanie tymczasowe przed watą sera...

IMG_3843.jpg

IMG_3844.jpg

IMG_3845.jpg

tutaj tylko dopasowywałem... wkłada się rurkę po złożeniu góry dwóch koszyków, jak napisał milc...

IMG_3846.jpg

IMG_3847.jpg

IMG_3849.jpg

dziury na ostatnim zdjęciu jak i na rurce są z obu stron...

pozdrawiam

p.s. ad ostatnich postów - orginalne gąbki są IMHO g... warte - bardziej dosłownie: można nimi oddzielić żwirek od piasku - nic więcej :lol:

Opublikowano
jedyna różnica to zostawiłem narazie gąbki, a jedynie owinąłem rurkę włókniną

IHMO włóknina sie doskonale sprawdza jako materiał filtracyjny, po 2 dniach potrafi sie zapchać. ;-) Napisz jak się u Ciebie sprawdza bom ciekaw. U mnie w innym co prawda rozwiązaniu, zapychała się błyskawicznie, dlatego ja wywaliłem.

Opublikowano

sprawdza się średnio - ale stuningowałem i ją poprzez lekkie rozciągnięcie w rękach w 4 strony i od tamtej pory przynajmniej się nie zapycha...

tak jak mówię rozwiązanie przejściowe - była pod ręką, a wszystko lepsze niż te gąbki :lol:

Opublikowano

Temat odżył, więc przy okazji poprawiłem linki, zdjęcia powinny być teraz widoczne.

Myślę, makok, że dałeś za małą średnicę rurki, ciekawe, czy będzie to skuteczne. Zerknij na moje foto wlotu.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

dziś dokonałem Tuningu mojego nowego Fluvala 4+ - średnica rury 22mm (od zimnej wody-system rur wodnych klejonych) w rurce 3 otwory 9 mm na 2/3 wysokości. Do tego wata JBL Clermec. Zobaczymy jak to będzie działać - na razie widać, że przepływ w porównaniu do Aquaela uni1000 to niebo a ziemia! dmucha 2 razy lepiej. To był dobry zakup.....Napiszę jak oczyścił wodę.