Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich,

Zmierzyłem wczoraj parametry wody i sie trochę zdziwiłem:

PH - 7

TwO - 13

TwW - 5

NO3 - 40

NO2 -0

Co do NO3 i NO2 to nie mam żadnych pytań. NO3 wysokie, ale jutro podmiana i dodatkowa odpaliłem (po raz drugi) denitryfikator więc powinno być lepiej.

Martwię się jednak niskimi PH i TwW. Z akwarium jako dekoracje mam piaskowce, co teoretycznie powinno podnosić bufor w postacie twardości węglanowej. Zaczołem zastanawić sie nad dosypaniem sody oczyszczonej. W moim przypadku narazie nie planuje zmienić piaskowców na wapienie, dosypanie grysu koralowego do kubełka pewnie niewiele by pomogło ze względu na ograniczoną objętość. Przejrzałem forum, zarówno to jak i jeszcze inne, i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi czy stosować sode: jedni piszą, że tak i sami stosują, inni, że to chemia i lepsze naturalne metody. W tej chwili jestem przekonany na 80% za stosowaniem - chyba, że mnie ktoś przekona do czegoś innego.

Dzięki i pozdrawiam

Posted

dosypanie grysu koralowego do kubełka pewnie niewiele by pomogło ze względu na ograniczoną objętość.

...a jaki masz kubeł :?: Na Twoim miejscu wypełnił bym jeden koszyk grysem koralowym, odczekał z tydzień i sprawdził parametry. Wbrew pozorom grys koralowy sporo daje :D . Soda oczyszczona to ostateczność :wink:

Posted

Dla stałej stabilizacji PH i TWW dobry jest tak jak wspomniał Limar grys ale masz bardzo niskie TWW stanowczo doradzam zastosowanie 2-3 łyżeczek od herbaty sody oczyszczonej przy następnej podmianie. Nie zgodzę się że to ostateczność. Stosowałem sodę w każdym zbiorniku który "odpalałem". Po tym jak w wodzie o 2 dKh padły jednej nocy 20 sztuki moich saulosi przyniesionych do sklepu akwarystycznego wole dmuchac na zimne ( rybki zabił nocny spadek PH ). Jako starter w odpowiednie parametry soda jest niezastąpiona. Nie ma żadnego ryzyka a będziesz miał wyższe TWW i bufor który zagwarantuje ci brak skoków PH a w konsekwencji brak zejść ryb. Grys jest super i mam go w filtrze ale jego działanie polega na powolnej stabilizacji a 5 dKh to bardzo blisko niebezpiecznych wartości, dlatego lepiej zastosowac całkowicie nieszkodliwą sode oczyszczoną i dodatkowo wypełnić koszyk grysem. Wtedy odejdzie potrzeba stosowania sody w przyszłości.

Posted

Miałem żwir koralowy w obydwu kubłach (1/4), ale

niespecjalnie widziałem skuteczność. Wywaliłem, żeby

zwiększyć złoże biologiczne, a do wody zacząłem stosować

sól JBL Aquadur Malawi/Tanganika (przy podmianach

daje się bodajże 5 gram na 10 litrów wody). Mogę

szczerze polecić - mam stabilne pH i KH na poziomie 12,

a ryby trą się na potęgę. Co do dodatku mikroelementów

i minerałów w tej soli się nie wypowiem, bo tak jakby ciężko

zauważyć skuteczność :-)

milc

Posted

W dużych zbiornikach zamiast stosować do kubła grys koralowy , stosujemy na trójniku zwęzajacym filtr przepływowy z hydrocarbonatem . Daje doskonałe efekty .

Mozna go połaczyć w ciąg z filtrem siarkowym . Oczywiście najpierw siarkowy , potem hydrocarbonat .

Posted

Jako doraźne rozwiązanie dosypałem sody 2.5 łyżeczki. TwW podskoczyło do ok 13, a PH do 7.5 (z dokładnością do odczytu 7.4-7.6). Na dniach zakupie grysu koralowego i włożę do kubełka. Wie ktoś może jaką gęstość ma grys koralowy? Liczę że zmieści mi się ok 1.5l a sprzedają na kilogramy i nie wiem ile wziąć. Pozdrawiam.

Posted
Wie ktoś może jaką gęstość ma grys koralowy? Liczę że zmieści mi się ok 1.5l a sprzedają na kilogramy i nie wiem ile wziąć. Pozdrawiam.

Wszystko zależy też jakiej granulacji masz ten grys.

Ja pamiętam jak zapełniałem sump grysem to 40 kilo grysu gdzie była mieszanina 10, 15, 20 mm to mi starczyło na około 30 litrów.

Posted
Ja pamiętam jak zapełniałem sump grysem to 40 kilo grysu gdzie była mieszanina 10, 15, 20 mm to mi starczyło na około 30 litrów.

No to już się nie dziwię, że moje 2 litry w kubełkach

nie dawały efektu :-)

Ale i tak jakoś bardziej do mnie przemawia ta sól JBL,

tym bardziej, że jakoś specjalnie droga nie jest. Przy

czym tobie grys robi chyba w zasadzie bardziej jako

złoże biologiczne, niż modyfikator, ciekawe jaki procent

powierzchni jest izolowany bakteriami?

milc