Jump to content

szkło float i OptiWhite prośba o pomoc

bikebog

Recommended Posts

Wczoraj prawie zamówiłem sobie kolejny baniaczek. Moje życzenie było takie by przednia szyba była wraz z bocznymi z szkła opti white, a dno i tył z float.

1. W sklepie facet powiedział, że takie połączenie może powodować uszczelnianie się baniaka ponieważ szkła te ponoć inaczej pracują (inne wł. fizyczne).

2.Dodatkowo dostałem info, że przednia szyba nie może być z OW jeżeli chcę by była wypukła.

Prośba do fachowców o opinie na temat informacji jaki otrzymałem od sklepikarza.

1. W sklepie facet powiedział, że takie połączenie może powodować uszczelnianie się baniaka ponieważ szkła te ponoć inaczej pracują (inne wł. fizyczne).

Fachowcem nie jestem ale,pierwsze slysze o czyms takim i IMHO jest to totalna bzdura. Wiele firm tak robi akwaria i nie ma problemu w laczeniu opti z float.Wiele takich akwa tez widizalem funkcjonujacych bez problemu rozszczelniania sie.

2.Dodatkowo dostałem info, że przednia szyba nie może być z OW jeżeli chcę by była wypukła.

Co do tego to raczej tak.Nieslyszalem jeszcze aby ktokolwiek robil wypukla szybe z opti.

Profilowana szyba zniekształca widok i ma się wrażenie że się "je..e w oczach":rolleyes: Odpuść sobie. Poza tym przy tej samej powierzchni zajmowanej przez zbiornik traci się kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt litrów. Totalny brak sensu.

Powoduje, no i źle się takie czyści...

Tylko proste akwa,profilowane są be :wink:

Przeboleje czyszczenie :)

A z jakiej grubości szyby chcesz ten zbiornik?

10mm, pojemność 300L

Mam namiary na gościa który robi takowe, super baniaki za super pieniądze.

To gdzieś w okolicy Stolicy? Jak tak to chętnie poproszę o namiar na PW.

Widziałem takie akwaria z wypukłą przednią szybką z OW i efekt był super, jeżeli chodzi o proste szkło to też zniekształca jak za blisko i pod odpowiednik kątem się dziób wsadzi :)

Akwarium jest koniecznością (musiałem pod nie specjalnie miejsce przygotować), ponieważ w ciągu 3 ostatnich tygodni 3 samice zaczęły inkubować. Dzisiaj nad ranem nawet miałem przyjemność obejrzeć cały rytuał włącznie z przepędzaniem z miejsca godów :D