tidus Opublikowano 6 Lipca 2011 #1 Opublikowano 6 Lipca 2011 Witam Chce podnieść PH wody do 8, zacząłem to robić za pomocą sody oczyszczonej. to tej pory przez 4dni wsypałem 4 łyżeczki sody do 240l i jak na razie podskoczyło tylko KH do 22 parametry wody w kranie: PH 7,3 GH 14 KH 12 testy wykonane kropelkami JBL Dlaczego PH nie idzie w gore ? Czy gdybym pierw obniżył KH np do 6-8 mieszając kranówkę z RO i dopiero wtedy dodawał sody PH poszłoby w gore ?
eljot Opublikowano 6 Lipca 2011 #2 Opublikowano 6 Lipca 2011 Odczekaj kilka dni i sprawdź ph (ten parametr nie zmienia się powoli).
tidus Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor #3 Opublikowano 6 Lipca 2011 Poczekam do soboty może się podniesie PH a co z KH które teraz wynosi 22, może być takie ?? i czy mając niższe KH łatwiej byłoby podnieść PH ??
eljot Opublikowano 6 Lipca 2011 #4 Opublikowano 6 Lipca 2011 i czy mając niższe KH łatwiej byłoby podnieść PH ?? Jeśli chodzi o podnoszenie sodą to tak, ale o zależności mnie nie pytaj (chemię miałem jakieś 25 lat temu ) a co z KH które teraz wynosi 22, może być takie ?? Może takie być .
slawek gorol Opublikowano 6 Lipca 2011 #5 Opublikowano 6 Lipca 2011 Spokojnie by podnieść kh w mojej starej 240tce musiałem wsypać całe opakowanie...przy następnej podmianie ph powinno się podnieść.
Rekomendowane odpowiedzi