Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sklepach tych tańszych cyrkulatorów w Łodzi nie ma także wybiorę 5000l z allegro. Kupię w niedziele, jeszcze poczytam i oczekuje dalszych opinie bo może zmienię zdanie na jakiś inny.

Pod jakimi hasłami szukać tych cyrkulatorów na allegro?

Cylkulator?

Pompa?

Falownik?

Opublikowano

allegro.pl/pompa-do-tworzenia-fal-jvp-102-magnes-i1688982076.html

tylko tu jest napisane, że automatycznie zmienia kierunek .. co za bzdura... jak jedna kulka w takim jakby koszyku moze zmieniac kierunek ? no chyba, ze jest luzna....

wez przed zakupem zadzwon do nich i zapytaj ocb.

Opublikowano

Ja linki dałem przykładowe, sporo jest tych cyrkulatorów także porównam a aukcjach i wybiorę najtańszy.

edit:

No i otrzymałem dziś tego sunsun jvp 102 i jak trzepło to zamuliło, ryby się pochowały, kupska pływały, gigantea się położyła. Teraz już po jakiś 1,5h już woda prawie kryształ, kup nie ma, woda szaleje, ryby jak w rwącej rzece a gigantea leży prawie na płasko. Odsyłać się nie opłaca więc nie wiem czy nie kupić tego regulatora natężenia prądu dla zmniejszenia mocy. Nie chce by mi się ryby zamęczyły. Chociaż one pływają po całym akwarium więc może nie jest tak źle. Musze jeszcze poobserwować.

Opublikowano

Nurt dla ryb, to rzecz naturalna. Jak się nie chowają za skałami to jest o.k.

Ja w 450l. miałem cyrkulator 12000 l/h i rybska były w ósmym niebie :wink:

Mało tego.. Samiec hongi nawet miał rewir między dwoma wylotami :mrgreen:

Opublikowano

Cyrkulacja wpływa na ryby u mnie się nie chowają ale wszystkie ustawione w jedną stronę balansują , jak któraś przestanie na chwilę wiosłować to leci jak paproch na sam koniec akwa. Nie wiem, dla mnie wydaje się za mocny.I ta roślina leży. Myślę, że 3000h/l będzie idealny zwłaszcza, że kolega wyraził chęć odkupienia ode mnie tego 5000l/h dla swoich pawiookich w 375l. Oglądałem różne cyrkulatory na you tube, markowe i chińskie ale nikt nie miał w akwarium słodkowodnym czy morskim takiego prądu jak ja...

A żeby ryby odpoczęły zaprogramowałem jego prace 7-24h. Niech sobie pośpią w spokoju.

Opublikowano

Chyba masz rzadką wodę :P

Albo źle ustawiłeś go.

Mnie nawet piasku nie podrywa.

Wystarczy go zawiesić 15-20cm od dna i wylot skierować lekko ku górze.

Wrzuc fotę w galerii jak to wygląda albo filmik,bo nie chce mi się wierzyć że tak słaby cyrkulator wywołał u ciebie tsunami...