Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ mój wątek gdzieś umknął, zakładam nowy. Zweryfikujcie proszę dwie możliwe obsady do 450l., które sobie ułożyłem. Czy dadzą radę razem i czy na początek po 7szt. każdej będzie ok. Zastanawiam się, którą z obsad wybrać, lub ewentualnie je zmiksować.

Pierwsza:

1.M.Zebra Chilumba Maison Reef

2.Elongatus Mphanga

3.Saulosi

4.Maingano

Druga:

1.Hongi

2.Elongatus Mphanga

3.Labidochromis sp. "mbamba"

4.Maingano.

Jak sobie (w pierwszej wersji) reszta da radę z agresją Zebry? Czy któryś z tych składów jest optymalny? Chciałbym którąś z tych obsad już ostatecznie osadzić w akwarium. Ewentualnie mógłby być mix tych składów. Dodam, że Maingano musi zostać, bo już w akwarium pływa.

Opublikowano

Tak, to standardowe akwarium, proste 150X50X60. Przejrzę jeszcze Acei.

Perez, właściwie na Saulosi zależy mi najmniej, więc mogę go czymś zastąpić. Ktoś tu polecał mi Esterki, ale nie bardzo przypadły mi do gustu.

A co powiecie, gdyby w pierwszej wersji Saulosi zastąpić Maylandią greshakei?

albo w jednym składzie Hongi, Elongatus i Zebra?

Opublikowano
Możesz dodać msobo Magunga zamiast p.saulosi .

super rybka, dzięki :) Tymbardziej, ze samiczki są pomarańczowe, nie znałem jej wcześniej, ale nie mogę znaleźć jej w sprzedaży.

Opublikowano
Zbyt dużo w sprzedaży jej nie ma.Spróbuj w http://www.malawicichlids.pl/ lub w Tanmalu(widnieje u nich błędnie jako Pseudotropheus msobo Magunga,zresztą większość ryb mają źle opisane).

Ok, przejrzałem. Spory mają wybór. Wysłałem już wcześniej pytanie do Malawian. Czekam na odpowiedź. Fajna strona, kiedyś kupiłem u nich Afrę jak jeszcze wystawiali na Allegro.

Jeśli okaże się, że nie dostanę tej rybki to znalazłem jeszcze jedną opcję. Labeotropheus trewavasae Chilumba. Czy trewaski mogą znaleźć się w składzie z Zebrą, Mphangą i Maingano? Są roślinożerne, ale piszą, że agresywne.

Opublikowano
Zbyt dużo w sprzedaży jej nie ma.Spróbuj w http://www.malawicichlids.pl/ lub w Tanmalu(widnieje u nich błędnie jako Pseudotropheus msobo Magunga,zresztą większość ryb mają źle opisane).

Ok, przejrzałem. Spory mają wybór. Wysłałem już wcześniej pytanie do Malawian. Czekam na odpowiedź. Fajna strona, kiedyś kupiłem u nich Afrę jak jeszcze wystawiali na Allegro.

Jeśli okaże się, że nie dostanę tej rybki to znalazłem jeszcze jedną opcję. Labeotropheus trewavasae Chilumba. Czy trewaski mogą znaleźć się w składzie z Zebrą, Mphangą i Maingano? Są roślinożerne, ale piszą, że agresywne.

Mam trewavasae i ich agresja do innych gatunków jest niewielka.

Znacznie bardziej agresywny jest maingano.