Skocz do zawartości

Pierwsze Malawi 112l - 160l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć

Kolega, ja właśnie jestem na etapie kompletowania akwarium, miałem fart i kupiłem szkiełko 150x50x50 za 150 zł (bez pokrywy), używane w super stanie na alledrogo, filtr wewnętrzny kubełkowy HW-302+wkłady, kupiłem za 103 zł i wewnętrzny HJ-1122 za 27 zł (może nic nie warty ale na początek może być). Brakuje mi jeszcze szafki pod akwarium, już zamówiłem u stolarza, ale jeszcze nie wiem ile za nią zapłacę, myślę że w granicach 300 zł, czeka mnie jeszcze zakup oświetlenia, ale też chcę sam zrobić, kupić sklejkę i świetlówki i sobie to poskładać (zakładam że w granicach 250 zł się wyrobię). Piach będę miał z "piaskownicy", kamienie z "pola", zostają rybki i i jakaś grzałka za 40 zł. Więc jak się chce i dobrze poszukasz nie śpiesząc się to skompletujesz sobie coś w znacznie niższej cenie niż zakładasz.

Mam nadzieję że nie przekroczę 1000 zł, może i dużo, ale zobacz ile chcą za kompletny zestaw o takich gabarytach.

jestem zdania że jak do 200 l akwa skompletujesz już za max 700 zł, tylko poszukaj dobrze, lub inna jeszcze opcja, a mianowicie, popytaj wśród znajomych, bo zdarza się że ktoś tam ma, ale już mu się znudziło i się będzie pozbywać za jakieś symboliczną sumę.

pozdrawiam

Opublikowano

Kolego jak już znalazłeś trochę miejsca i fundusze się znalazły to wal śmiało w 160 a tak naprawdę sprawdz ile wiecej będzie kosztowała 240-tka i to bedzie standard a nie bedzie kasow aż takiej różnicy. Co do 160 pisaku powinno spokojnie starczyć co do kamienia to Twój wybór ale postawiłbym na coś czrnego np serpentynit ,myślę ze dwa rodzaje pysi możesz trzymać. Filtr wewnetrzny juz raczej bedzie obowiązkowy ja osobiście uzywam i polecam at 203 robi swoją robotę. Pozdrawiam

Opublikowano

Witaj,

z doświadczenia (własnego) dodam,że naprawdę lepiej wziąć zestaw o "oczko" większy. Wydając pieniążki na zaplanowany zestaw , zakupienie go w konfiguracji trochę większej naprawdę nie powoduje znacznych wzrostów kosztów.

Żony marudzą a to,że miejsce zajmuje...nie będzie gdzie kfiatka postawić itp itd...ale piękne oświetlone Malawi naprawdę to rekompensuje - co zresztą sama mi teraz przyznaje ;-).

W przypadku ograniczeń finansowych może warto rozejrzeć się,za używanymi zestawami. (allegro, www.gielda.akwarysta.pl)

powodzenia.

• 1 miesiąc temu...