Skocz do zawartości

Fatalna woda.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś robiłem test no2 i wciąż po za skalą więc nie wiem czy zmalało. Zamierzam znów podmienić dziś 10l wody i może dodam ta sól niejodowaną jak kupię bo mam tylko jodowaną w domu. Kupiłem 5 ampułek BioDigesta, ale zanim dojdzie z allegro to podmieniać codziennie wodę w ilości ok 10l czy jakieś inne proporcje? Może dokupię jakaś gigantee albo anubiasa i gdzieś wsadzę w ustronne miejsce by na przyszłość pomogły w filtracji. Chyba, że jak się sytuacja ustabilizuje to te problemy znikną.

Opublikowano

Rośliny w tym momencie nie pomogą (chyba że obsadziłbyś całe dno :wink: ) Podmiany rób większe tak 15%, doraźnie możesz dodać toxvec sery.

Opublikowano

Jak najszybciej dodaj Sera toxivec, w przeciągu 2-3 godzin zbije ci no2, nh3/nh4 i no3, po tym czasie jak parametry będą jeszcze bardzo złe dodaj ponownie toxivec, następnego dnia podmień tak ze 30 % wody i dodawaj bakterie, bardzo dużo czystych bakterii bez pożywki. Prodibio - BioDigest sobie odpuść, według mnie środek bardzo przereklamowany, dodawaj MICROBE LIFT BACTERIAL lub JBL DENITROL nawet w podwojonej dawce przez około 2 tygodnie, co 2-3 dni podmianka ok 30% wody. Pamiętaj aby bakterie jeżeli nie uzdatniasz wody dodawać dopiero po kilku godzinach od podmiany.

Ten sposób działa, jakieś 3 miesiące do tyłu ratowałem w ten sposób zbiornik kolegi, gdzie no2 poza skalą, no3 poza skalą, nh4 o ile dobrze pamiętam coś około 0,5, testy JBL. Po tej akcji do dziś ma parametry super no2=0, no3=20-30, nh3/nh4=poniżej 0,05.

Opublikowano

No ja miałem no3 delikatnie podniesione ale wciąż ok. No2 po za skalą. Wlałem jakieś 30min temu sera toxivec 50ml. A ten biodigest już kupiłem na allegro także jak dojdzie siłą rzeczy też użyje. JBL denitrol dziś chyba sobie daruje, bo mam już mało a wczoraj wlałem podwójna normę na mój zbiornik. Dodam go jutro po podmianie wody.

Test na NH4 zrobię wieczorem bo jestem daltonistą i potrzebne mi są czyjeś oczy do odczytania wyniku.

Opublikowano

Nie liczyłbym ani na bakterie (z butelki 24 i śmiga automat) ani na świetne "bezpieczne" preparaty "tylko kup". Tak jak wyżej częste podmiany i kontrola no2, ograniczone karmienie aż do ustabilizowania baniaka. Odstana woda do podmian - to ważne. Jakie masz złoże w biologu? Ile dni akwarium jest zalane? Aha - nie podwyżaj ph teraz, nie dodawaj chemii, zeolit teoretycznie może pomóc, ale nie wiem na jaką skalę, może któś zauważył różnice przed i po. Sam używam, ale różnice widzę tylko w klarowności wody.

Opublikowano

Natychmiastowa wymiana dużej ilości wody tak żeby zbić Nh4! W twoim wypadku nie martwiłbym się o bakterie tylko ratował obsadę.Dadać uzdatniacza i np. toxivec sery.Napowietrzanie intensywne - jon amonowy łatwo ucieka z wody. Przy takim starcie na zimno te prodibio też powinny jakoś pomóc ruszyć nitryfikację.

Sprawdź sobie też testem parametry w kranie.

Opublikowano

Dodałem na noc jeszcze z 90ml JBL denitrolu. Jutro kupie znów Sera Toxivec i dodam po wymianie wody. Wymienię tez z 80l wody z tym, że mam tylko dwa wiadra 12l także odstoi się 20-24l wody. Chyba, że odstawię wodę w brodziku.

Opublikowano
Wymienię tez z 80l wody z tym, że mam tylko dwa wiadra 12l także odstoi się 20-24l wody. Chyba, że odstawię wodę w brodziku.

Woda nie musi być odstana,wystarczy dodać Biotopolu JBL.