Skocz do zawartości

Fatalna woda.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z wodą.

Parametry:

No3 20mg

No2 po za skalą

ph 7,4

Objawy. Dwie ryby 1szt Acei i 1 szt. silngiel zidentyfikowany jako Elongatus mają przebarwienia, jakby białe placki. Acei wczoraj miał długie przeźroczyste odchody. Ryby dość często się ocierały. Teraz reszta obsady trochę zaczęła też tak robić. Dziś tego Acei nie mogłem znaleźć, dopiero jak wyciągnąłem wszystkie kamienie udało mi się ją znaleźć i razem z elongatusem odłowiłem na wszelki wypadek. Wcześniej bardzo ładnie jadły, teraz po podejrzeniu pierwotniaków po mało przejrzystej wodzie i osadzie na tafli nie jedzą drugi dzień.

Akwarium:

240l, filtry jbl e901 i turbo filter 1100

Obsada:

4szt. Acei ( 1szt do redukcji, ta z plamkami ponieważ wciąż jest ganiany przez innego samca)

5szt. Maingano

6szt. Yellow

1szt. Elongatus (skoro odłowiony do redukcji)

Pokarmy:

tropikal malawi od tygodnia

raz podane:

dainichi veggie fx

new era chichlid africa

Ryby są u mnie od tygodnia.

W tej chwili chcę podmienić z 20% wody i dodać jbl denitrol, ale nie wiem co robić dalej?

Opublikowano

tez się zastanawiam nad tym czy akwa dojrzale?Po jakim okresie wpuściłeś ryby, jakie były parametry??

Druga sprawa, czy nie masz tam gdzieś trupa??

Trzecia sprawa czy aby nie przekarmiasz ryb.

Białe placki, to może być ospa, świadczy o tym ocieranie i białe placki.

Opublikowano

Ryby były przekarmiane, wpuszczone po 10-14 dniach od startu biologa, przy wpuszczeniu parametry były takie :

ph : 7,8

No3 : 1

No2 : 0

kH : 8

testy JBL

Teraz podmieniłem 40l wody, wlałem jbl biotopol, florin bakter, cichlid code. Nie karmie ich dalej, do soboty. Ryby z przebarwieniami odłowione. Praktycznie wszystkie gówna z dna usunięte. Napowietrzam bąbelkami z wewnętrzniaka i ruchem wody z zewnętrzaniaka. Jakie kroki dalej?

Opublikowano

Można zastosować sól zwykłą niejodowaną dla ochrony skrzeli przed uszkadzaniem od azotynów.Czekają cię też częste podmiany wody aż do ustabilizowania sytuacji. Albo zapodanie prodibio biodigesta.

Opublikowano

A może najszczać? Tylko ile?

Biorę pod uwagę prodibio biodigesta, a jest jeszcze coś co stabilizuje i przyśpiesza start z preparatów? Sera nitrivec, Bactozyn? Już użyłem 3 + filterstarty. Smurv nie musisz odp, jak nie wiesz.

Usunąłem twoje PS powód na PW. eljot12

Edit

2 ryby wpuściłem po 10 dniach. Resztę ryb po 14dniach. Od początku wlałem wszystkie szczepy bakterii. Ryby kupowałem z 4 różnych hodowli i razem z wodą. Na oko 2.5l wody w dojrzałych zbiorników. W 10 jak i w 14 dniu parametry wody były ok. Myślę, że to efekt przekarmiania ryb. Bo okazuje się, że jak mnie nie było w domu to one jadły bo przecież z rybkami nie ma jak się pobawić to można je pokarmić i to jest super zabawa.

Nie pisz posta pod postem używaj opcji edytuj. eljot12

Opublikowano
A może najszczać? Tylko ile?

Pod żadnym pozorem, akurat tego masz za dużo :wink:

Myślę, że to efekt przekarmiania ryb. Bo okazuje się, że jak mnie nie było w domu to one jadły bo przecież z rybkami nie ma jak się pobawić to można je pokarmić i to jest super zabawa.

To jest prawdopodobne. Posłuchaj rady nabe

Opublikowano

IMO na twoje akwa 2-3 łyżki stołowe powinny starczyć. Sól niejodowaną najpierw rozpuść w wodzie do podmian, nie wsyp przypadkiem bezpośrednio do akwa. :wink:

Opublikowano
Ryby były przekarmiane, wpuszczone po 10-14 dniach od startu biologa, przy wpuszczeniu parametry były takie :

ph : 7,8

No3 : 1

No2 : 0

kH : 8

A gdzie pomiar nh3/4? Pewnie nie masz testu,a szkoda.Amoniak pewnie był wykrywalny co świadczyłoby o tym,iż cykl azotowy dopiero wystartował...szkoda tylko ryb.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Przeczytaj komentarze pod aukcją. Materiał jak guma z plastikiem. Nie wiem czy nadaje się do akwarium, chyba bym nie zaryzykował bo może coś puszczać do wody. Jako zabezpieczenie dna najlepsze jest pienione PVC. Wystarczy grubość 3 mm. Jeżeli jest ułożone na całości dna wygląda estetycznie. Takie rozwiązanie pojawiło się już u niektórych.
    • Płyty usztywnią na pewno. Ta poprzeczka w takim razie niewiele zmieni, bym ją usunął
    • Stelaż będzie obłożony płytami z czterech stron dodatkowo blat góra i dół. Fronty mocowane do stelaże powinny usztywnić.
    • Jeżeli stelaż będzie idealnie wypoziomowany to wytrzyma. Budowa jednak tego stelaża jest obwarowana ryzykiem, że może się złożyć przy niespodziewanych siłach oddziaływujących w każdym innym kierunku niż pionowo w kierunku ziemi.
    • Ciekawe na czym polega eko, co to może oddać do akwarium, jako ochrona dna, też mam pewne wątpliwości czy nie istnieje możliwość jakiegoś punktowego nacisku na dno. Gdyby był on niewielki, to pikuś, jednak jak zamierzasz dać kamienie, to już różnie.
    • Jest idealnie płaska od spodu?
    • .Zbiornik 200x70x55 z sumpem 240 litrów. Komin będzie na środku i tu popełniłem błąd. W spawałem poprzeczkę górną na środku,która będzie kolidować z spustem  z komina . Muszę usunąć środkową poprzeczkę i mam wątpliwości. Czy cztery pozostałe utrzymają konstrukcję. Poprzeczki będzie brakowało na długości 90 cm. Za sugestie dziękuję. 
    • Co sądzicie o wykorzystaniu jak podkład pod kamienie czegoś takiego: https://allegro.pl/oferta/plytka-ogrodowa-dekoracyjna-eco-sciezka-masywna-szara-wzor-kamien-42x53cm-17640539069?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:queryandcategory&bi_c=NDg3ZTc0ZDgtNzVlNi00NDkxLTg4ZGUtOTcyMGNiZmI1ZWZmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=e7cb52ce-d34a-4fa5-bcc0-95691c3c4313 Planuje akwarium bez piasku, a oprócz modułów będą też naturalne kamienie. Kilka takich płytek zrobiło by imitacje kamienia na dnie jednocześnie zabezpieczając szkło przed naciskiem dekoracji.
    • Jeżeli akwarium Malawi, to na rośliny za bardzo się nie nastawiaj, chyba że glony na kamieniach. Co do wyboru lampy, zależy jaki budżet przewidujesz, ale weź pod uwagę, że oświetlenie, podobnie jak filtracja, to dwie rzeczy, na których nie warto za bardzo oszczędzać. Jeżeli nie masz pewności, jakiego światła potrzebujesz, najlepszym (choć nie  najtańszym) rozwiązaniem są belki oświetleniowe i to nie te z najniższej półki. Ja używam i mogę Ci ze spokojnym sumieniem polecić lampy Entriq firmy Skylight. W ofercie jest 10 rozmiarów od 15 do 150 cm, więc coś dobierzesz. Lampy są programowalne, sterowane smartfonem. Szerokie spektrum widma światła pozwala zastosować je w każdym rodzaju akwarium, a łatwość zmieniania ustawień daje możliwość dobrania takiego oświetlenia, jakie Ci pasuje. Filmy o tej lampie, podobnie zresztą jak i o innych rodzajach oświetlenia znajdziesz na YouTube, np. na kanale 'Podwodne światy".  Oczywiście zapewne modele innych firm też oferują podobne, a może nawet lepsze możliwości, ale opisuję Ci to co używam i z czego jestem zadowolony.
    • Kurczę.  Chyba nie potrafię wytłumaczyć o jaki chodzi mu przypadek… ale jeszcze raz.    zatykamy możliwość powrotu wody do sumpa.  ostatnia komora ma pompygdzie woda wraca do Akwa. Tam jest również czujnik dolewki i wlewa się woda.  zatkany powrót, woda dalej dolewa się przez pompy, komora pusta wiec czujnik dolewki dolewa wodę i pompy ją wlewają. Wtedy przelewa się góra przez akwarium na mieszkanie.    najlepiej by było odciąć zasilanie z pomp gdy tylko będzie pusta komora. I wtedy też żeby dolewka się zatrzymała. Takie awaryjne odcięcie zasilania. Tylko nie mam pomysłu jak.    Zatkanie jest możliwe np gdy wpadnie ryba i bokiem zatka rewizję a główna rura spustowa również się zatka.    moze maloptawdopodobne ale możliwe i chciałbym taki przypadek Wykluczyć.     Góry dzięki za pomysły. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.