Jump to content

Moje Malawi

kwadrat

Recommended Posts

Witam wszystkich! Mam akwarium 112l i obsade ; red red 1+2 i yelow 1+3.Mam zamiar pozbyc sie tej obsady i kupic male pyski , wszystkie w tym samym rozmiarze. Jeszcze nie wiem dokladnie ktore chce miec rybki- na bank z malawi xd

Chce Zaczac od poczatku. Ogolem postanowilem zmienic baniak i zakupilem 150/ 50 /50 . Tak wiec juz jest o wiele lepiej. Dzisiaj kupilem piasek bialy kwarcowy 25 kg bo chcial bym zrobic polowe akwarium tak jakby pustynie czy cos w tym stylu. Na ta polowe chce dac ciemne kamienie i ciemne tlo- nie wiem jaka swietlowke kupic (t-8), a 2 polowe troszke roslinosci i inny kolor piasku oraz inne kamienie tak zeby zarosly mi glonem oczywiscie po dojrzeniu akwarium.Moja Grzalka tosonpar 300 w, Filter zew fluval 404. wewnetrzny filtr chce kupic http://malawishop.pl/akwarystyka-slodkowodna/filtry/filtry-wewnetrzne/weipro-tc-2500-filtr-wew-1159.html. Jeszcze oswietlenie tylko nie wiem jakie jestem poczatkujacy tazke prosze kogos o pomoc ,oczywiscie jesli ktos z was ma czas xd moje gg to 5771776. Bardzo prosze o kontakt tu lub przez gg Przepraszam za bledy ! pozdrawiam

Witaj kwadrat!

150x50 to już ładny kawałek szkła i jest pole do działania. Co to setupu - zob. galerię i przykładowe zbiorniki innych akwarystów. Odpowiedzi na pytania dotyczące sprzętu znajdziesz w odpowiednich działach forum - na pewno ktoś już poruszył ten temat wcześniej. Zastanawiałeś się nad obsadą zbiornika?

Mbuna . Na pewno yelow, red red , socolofi, maigano. Nie znam sie , ale te mi sie podobaja xd

Rozmawialem dzisiaj z jakims gosciem w sklepie i mowil mi zebym nei wkladal styropianu do akwarium (chcialem dac na dno a nastepnie piasek) , doradzil mi mate pod akwarium . co o tym sadzicie?? jaki kupic wew filter mam ok 150 zl . prosze o pomoc

Nie pisz posta pod postem używaj opcji edytuj. eljot12

Rozmawialem dzisiaj z jakims gosciem w sklepie i mowil mi zebym nei wkladal styropianu do akwarium (chcialem dac na dno a nastepnie piasek)

Gościu chyba nie wie czym to grozi.Styropian na dno to zabezpieczenie przed możliwym pęknięciem szkła.Wystarczy 1cm grubości styropianu,na to ułóż kamienie,następnie zasyp piachem.Będziesz spał spokojniej wiedząc że dno baniaka masz zabezpieczone :wink:

Chlopaki juz zapodalem mate takze po ptakach xd. przy remoncie pokoju zmienie na styropian. ale jest grubsza sprawa ! W moim fluvalu 404 peknal mi trzpien ,zakupielm nowy tylko nie wiem jak go zamontowac. widze ze jest tam jakis metal w wirnik wkrecony ,jesli wkrece ten metal o ile mi sie uda to peknie ten trzpien. jesli chodzi o filter wew. kupilem atmana 202 xd . posluchalem kolegi bardzie doswiadczonego . zastaanawiam sie nad obsada jakies propozycje XD ? prosze o pomoc jesli chodzi o ten trzpien bo jaja jak cholera ;/

jesli chodzi o filter wew. kupilem atmana 202 xd . posluchalem kolegi bardzie doswiadczonego

To bardzo źle że go kupiłeś...masz standardowy model 600l/h 10W czy ten co ja mam tzn.1200l/h 25W?Zresztą nie ważne bo oba do 150cm akwa są za słabe...

Kolega chyba nie bardzo ma pojęcie o pyszczakach i filtracji dla nich(nadfiltracji mechanicznej).

ten 10 w 600 l/h

No to niestety ale wyrzuciłeś pieniądze w błoto,czeka cię znowu zakup mechanika.Jak chcesz Atmana to tylko i wyłącznie AT-203,ewentualnie inna głowica o przepływie min.2000l/h.

Te zwykły 202 nadaje się do kotnika Malawi i do niczego więcej...