szogo89 Opublikowano 30 Maja 2011 #1 Opublikowano 30 Maja 2011 Bardzo szybko mi rosną glony w akwarium łupek kwarcytowy jest już brązowo zielony ;d Jak ściągam z szyby glony to ryby (o ile nie były wcześniej karmione) rzucają się na nie. Mogę się tych glonów w ten sposób pozbywać? Czy raczej nie powinny tego jeść? Rybki to saulosi 3,5 - 4,5 cm
eljot Opublikowano 30 Maja 2011 #2 Opublikowano 30 Maja 2011 Mogę się tych glonów w ten sposób pozbywać? Czy raczej nie powinny tego jeść? Rybki to saulosi 3,5 - 4,5 cm Jak najbardziej mogą jeść glony i będą to robić
Perez666 Opublikowano 30 Maja 2011 #3 Opublikowano 30 Maja 2011 W naturalnym środowisku glony są jednym z pokarmów pobieranym przez naszych podopiecznych. W akwa mbuniaki podjadają sobie między "głównymi" posiłkami serwowanymi przez nas.
szogo89 Opublikowano 30 Maja 2011 Autor #4 Opublikowano 30 Maja 2011 nie wiem czy mnie zrozumieliście do końca.. jak przejadę powiedzmy po 2 tygodniach żyletką po szybie to wszystko, co się odczepi wygląda trochę jak "śpik z nosa" i jest tego naprawdę dużo a one to szamają w całości
kunta Opublikowano 30 Maja 2011 #5 Opublikowano 30 Maja 2011 Niech szamają - moje z mordą przy karcie pływają kiedy to odrywam z szyb. BTW - żyletka to nie najlepszy sposób - lepsza jest karta kredytowa - nie rysuje szyb.
eljot Opublikowano 30 Maja 2011 #6 Opublikowano 30 Maja 2011 Ten "śpik" to są właśnie "zawiązki" glonów
szogo89 Opublikowano 30 Maja 2011 Autor #7 Opublikowano 30 Maja 2011 dzięki, rzeczywiście z tą kartą lepszy pomysł
pieco Opublikowano 31 Maja 2011 #8 Opublikowano 31 Maja 2011 a zdejmowanie tych "zielonych gniazdek" które twardo się trzymają szkła też można zdjąć "karta"? (nie wiem jak się nazywa ta odmiana glonka) Bo przymierzam się do zakupu skrobaka z żyletą....i nie chce wywalić pieniędzy w błoto.
mutra Opublikowano 1 Czerwca 2011 #9 Opublikowano 1 Czerwca 2011 karta+zmywak do naczyń. W zasadzie każdego glona tym usuniesz z szyby. Inna sprawa że przy szybie 150x50 i większych nie jest to przyjemne zajęcie.
slawek gorol Opublikowano 1 Czerwca 2011 #10 Opublikowano 1 Czerwca 2011 A żyletką, jak i czyścikiem magnetycznym porysujesz sobie calą szybe. Ja od zawsze czyściłem gąbeczką do naczyń.
Rekomendowane odpowiedzi