Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zastanawiam sie,gdzie Wy kupujecie swoje pyski??Wlasciwie konkretnie chodzi mi o rybki prosto z odlowu?innymi slowy,moze ktos polecic jakies dobre miejsce,osobe,ktora miala przyjemnosc dokonac takiego zakupu?Chodzi mi o krajowych jak i zagranicznych ostawcow.Orientuje sie ktos jak to cenowo wyglada??

Bardzo bym prosil,aby ten post byl pozbawiony wypowiedzi typu-co to za roznica czy odlow czy F1 itp-mam nadizeje ,ze nikogo nie urazielm kierujac to prosbe :D:P

Opublikowano

Vigaba, nie wiem jak inni ale ja polecam Tan-Mal www.tan-mal.pl ( chyba Milc też od nich brał ). Wg mnie bardzo profesjonalnie podchodzą do tematu. Pewnie są inne firmy, ale z nimi nie miałem jeszcze przyjemności.

Opublikowano

Sklepy koledzy wymienili ja osobiście to z tan-malu, o róznicy się nie wypowiem tak jak chciałeś, ale odłów na pierwsze Malawi kiedy jeszcze nie masz doświadczenia to dośc ekstremalnie :? i ryzykownie.

Opublikowano

Ja kupuję w Tan-Malu ze względu na wybór F1.

Ryby z odłowu mam "w prezencie", to znaczy

zamawiałem F1, a mam WC :-)

Powiem tyle, że różnicy żadnej nie widać, u mnie

na przykład można to ładnie ocenić, mam jednego

samca L. fuelleborni F1 i jednego WC plus samice WC,

i to właśnie ten F1, mimo, że sporo mniejszy, rządzi,

jest bardziej agresywny, lepiej wybarwiony (na razie)

i patrząc po strefach to on jest sprawcą dwóch ciąż :-)

Teraz się zastanawiam, jak nazwać narybek. F0.5? :-)

Sens kupowania ryby z odłowu jest wtedy, kiedy nie

są dostępne wogóle z dobrego źródła dane gatunki,

albo kiedy potrzebujesz uzupełnić grupę haremową,

na przykład dokupić samiczkę do haremu w którym ryby

mają po 12 cm, a nie z odłowu są dostępne tylko młódki.

Chyba, że zależy ci na konkretnej odmianie kolorystycznej

danego gatunku, której w wersji F1 też może nie być czasem.

Albo chcesz sprzedawać F1, wtedy rodziców musisz mieć WC.

milc

Opublikowano

MIlc prosilem :x :mrgreen:

cytuje sam siebie :roll:

"Bardzo bym prosil,aby ten post byl pozbawiony wypowiedzi typu-co to za roznica czy odlow czy F1 itp-mam nadizeje ,ze nikogo nie urazielm kierujac to prosbe " :wink:

Opublikowano
co to za roznica czy odlow czy F1

No popatrz, a wydawało mi się, że mój post był

zupełnie nie w tym stylu :-)

milc

Opublikowano

milc ładnie to napisałeś bo włąśnie o to chodzi, a już na poczatku swoich doświadczeń z odłowem znalazłeś pewna róznicę w porównaniu z F1 i to na - dla odłowu a takich niespodzianek i to na - może być mniej lub więcej.

Opublikowano
Sklepy koledzy wymienili ja osobiście to z tan-malu, o róznicy się nie wypowiem tak jak chciałeś, ale odłów na pierwsze Malawi kiedy jeszcze nie masz doświadczenia to dośc ekstremalnie :? i ryzykownie.

zgadzam sie w 100% dla poczatkujacego akwarysty odlow moze byc za ciezki do trzymania.

Opublikowano

milc,mars,nimbo

hmmmm.....zaczne moze w ten sposob......

Czy ja w poscie sie pytam o rade typu-cobyscie zrobili w przypadku poczatkujacego malawisty jak ja-kupilibyscie pyski z odlowu czy F1 F2 i td-NIE-wiec gdybym takowe inf chcial uzyskac,tak wlasnie bym mniej wiecej pytanie do Was sformuowal,a ze chodiz mi tylko i wylacznie o zrodla(najlepiej sprawdzone) gdize mozna nabyc pyski z odlowu,musze jednoznacznie stwierdzic,ze jednak mam racje-piszecie nie na temat,co w zadnym wypadku nie podwaza trafnosci waszych uwag(milc)