Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

maingano w 240 litrach tylko jednosmacowo, własnie przerabiam to na własnym akwarium.

Generalnie ryby jeszcze nie całkiem dorosłe a robi się kipisz kiedy się spotykają na swojej drodze, zostaje jeden samiec i 2-3 samice, a to i tak będzie ciężko pogodzić bo zauważyłem, że maingano to bojowe ryby samce i samice, nie tolerują osobników swojego gatunku przy swoim "kamolku"

Opublikowano
maingano w 240 litrach tylko jednosmacowo, własnie przerabiam to na własnym akwarium.

Generalnie ryby jeszcze nie całkiem dorosłe a robi się kipisz kiedy się spotykają na swojej drodze, zostaje jeden samiec i 2-3 samice, a to i tak będzie ciężko pogodzić bo zauważyłem, że maingano to bojowe ryby samce i samice, nie tolerują osobników swojego gatunku przy swoim "kamolku"

W moim akwarium 2 samce maingano się zgadzają , więc dlaczego wprowadzasz w błąd autora tematu ?

Ile masz tych maingano ? Bo jak 3-4 sztuki to nic dziwnego,że tak się zachowują.

Opublikowano

nikogo nie wprowadzam w blad,opisuje sytuacje w moim akwarium.Generalnie Tobie mozna zarzucic to, ze wszystkim wciskasz "nadrybienie"(nie przerybienie).W moim akwarium bylo 7 maingano,jest 6 bo jeden nie przezyl ciaglego gonienia i ciezkiego pobicia,wystarczylo jedno popoludnie.Dodam,ze mam dosyc kryjowek.Wiekszy Saulosi ma problemy z mniejszym i duzo agresywniejszym maingano, a saulosi jak na swoj gatunek jest dosc agresywny.Wiec nie pisz,ze kogos wprowadzam w blad bo tego nie robie.

Przepraszam za brak polskich liter,pisze z telefonu

Opublikowano

W moim akwarium 2 samce maingano się zgadzają , więc dlaczego wprowadzasz w błąd autora tematu ?

Ile masz tych maingano ? Bo jak 3-4 sztuki to nic dziwnego,że tak się zachowują.

Może pochwal się jakie akwa, jaka obsada, jak długo pływa, może jakieś foto :)

Opublikowano

Może pochwal się jakie akwa, jaka obsada, jak długo pływa, może jakieś foto :)

Akwarium o powierzchni dna 150 x 50 .

Pływa kilka gatunków.

Nie polecam " nadrybienia " itp. tylko odpowiednią ilość ryb.

Po pewnych doświadczeniach , opiniach znających się na tym osób , wiem ,że lepiej mieć więcej ryb niż za mało.

Opublikowano

Wychodzi na to, że z trzech gatunków, które wybrałem najlepiej mieć w 240l wszystkie jednosamcowo, bo i tak dwoje samców się nie pogodzi.

Mam jeszcze pytanie "z innej beczki", ciągle w głowie mam 3 gatunki z wątku "dla każdego coś kolorowego" gdzie msobo zastąpiłem yellowkami. Gdybym jednak został przy oryginalnej wersji z tego wątku z msobo, to czy samiczki tego gatunku z czasem tracą kolory tak jak saulosi, czy są zawsze takie śliczne żółciutkie? Który z gatunków msobo czy yellow rośnie mniejszy, nie chciał bym, by trzeci gatunek był dużo większy od afry i maingano.

Temat można zamknąć, wszystko w nim jest jasne.

Po oględzinach nowego mieszkania okazuje się, że będę miał miejsce na dużo większe akwa... 375l a może nawet 720:):):):):)