Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Moje pierwsze malawi powstanie za jakiś czas, czekam na zmianę mieszkania...

Po przeczytaniu wszystkich wątków tego forum, co zajęło mi ok miesiąca ustaliłem swoją obsadę standardowego 240l.

Z wątku "dla każdego coś kolorowego" zamieniłem msobo na yellow.

Haremy byłyby 1+3 lub 1+4.

Za Yellow przemawia do mnie to, że nie są tak terytorialne i nie walczył by tak z samcami afry i maingano jak msobo.

Dobrze kombinuję?

Miał ktoś taka obsadę w 240l?

Opublikowano
Powinno pasować , ale w takim akwarium to jakieś 20 ryb powinno pływać.

Kolego Malpat, Ty znowu swoje...

20 ryb w takim litrażu to spore przerybienie a co za tym idzie żadna przyjemność z obserwacji ryb.

Jeśli byś chciał spróbować wielosamcowo to imho przy dwóch gatunkach.

Opublikowano

W pysiach najbardziej podoba mi się ich zachowanie, chociaż nie ukrywam, że akwarium będzie miało bardziej charakter dekoracyjny niż hodowlany. Nie zmienia to faktu, że przerybione malawi nie wygląda wcale dobrze i myślałem o maksymalnie 14 rybach.

Z kolorowych rybek pływających bez celu po zbiorniku mam stadko neonów i to mi wystarczy:)

Opublikowano

Co do wielo samcowo u Afry hmm, zależy od temperamentu u mnie w 150 cm 300l mam Afre Lumbile plywaja razem z L.Nkali z 3+7 zostało 1+7.

Dominat pozbył się konkurencji zaraz po pierwszym tarle pewnego dnia wracam z pracy a starszy mi mówi Andrzej zobacz jak rybki sie ładnie bawia:D ja do akwa ,ale było już po wszystkim ostatni samiec wlasnie odchodzil do Krainy Wiecznej Spiruliny .

Osobiście Doradzam 2 Gatunki Afre i yellow ,w normalnej ilości tak żebyś mógł podziwiac wmiare naturalne zachowanie tych rybeczek

(Bo przerybienie Malawi = Bezcelowe Nudne pływanie ) :wink: .

Opublikowano
Powinno pasować , ale w takim akwarium to jakieś 20 ryb powinno pływać.

Kolego Malpat, Ty znowu swoje...

20 ryb w takim litrażu to spore przerybienie a co za tym idzie żadna przyjemność z obserwacji ryb.

Jeśli byś chciał spróbować wielosamcowo to imho przy dwóch gatunkach.

Możecie mieć takie poglądy na temat obsady ale nie należy krytykować innych , którzy mają inne zdanie. ;)

co do tematu;

jeżeli chcesz 14 ryb to w jakim celu pytasz o 3 gatunki ?

wtedy zdecyduj się na 2 gatunki, bo przy 1/3 z każdego gatunku to dużo mniej ciekawych zachowań zobaczysz.

Opublikowano

Większość z nas by zrobiła dwugatunkowe(ja ofkors jednogatunkowe :P) ale to akwa ma cieszyć właściciela.Wiadomo,pierwszy kontakt z Malawi to musi być dużo i kolorowo,choć widać że kolega jest rozsądny i nie idzie w przerybienie.

Zrób dwugatunkowe z afrą i yellowkiem jak doradził koba.Gdyby zadziałała natura i populacja się "zneutralizowała" to wtedy dodasz mały haremik jakiegoś trzeciego gatunku...

Opublikowano

Afra i Yellow, jakoś mi się słabo to widzi... Tak jak pisałem akwarium to ma mieć charakter bardziej ozdobny.

Jak zdecyduje się na dwa gatunki to zostanę przy Maingano i Yellow... Tylko tego samczyka Afry tak będzie żal....

Dobrze, że mam jeszcze sporo czasu do startu mojego pierwszego malawi,prześpię się jeszcze nie jedną noc z tą decyzją...

Opublikowano

IMO w 240l są nikłe szanse na wielosamcowość u yello (niby spokojne ale rosną swoje i samce nie koniecznie się tolerują :wink: ) nie wiem jak z maingano bo miałem je krótko ale na dłuższą metę pewnie też marne szanse, więc dla małej charakternej afry miejsce się znajdzie, będziesz miał kolorowo i ciekawie.