maciek888 Opublikowano 17 Maja 2011 #1 Opublikowano 17 Maja 2011 Witam Czy ktoś z forumowiczów mógłby podać mi przykładową dietę dla metraclima pulpican, yellow i maingano,akwarium 240l.Czy ta obsada jest żywieniowo ok? Proszę o rady przykładowych pokarmów i częstotliwości ich podawania. Z góry dziękuje.
eljot Opublikowano 18 Maja 2011 #2 Opublikowano 18 Maja 2011 Żywieniowo ok, karmiłbym 50/50 mięso/rośliny. Jeśli chodzi o przykładowe pokarmy http://forum.klub-malawi.pl/pokarmy.php brać wybierać . Co do częstotliwości karmienia i ilości podawanego pokarmu to generalnie lepiej kilka razy dziennie małymi porcjami tak aby brzuchy się nie wypychały
darkon Opublikowano 18 Maja 2011 #3 Opublikowano 18 Maja 2011 Jeśli chodzi o przykładowe pokarmy http://forum.klub-malawi.pl/pokarmy.php brać wybierać Interesuje mnie pozycja KJ - klasyfikacja jakościowa, na jakiej podstawie pokarmy znajdujące się w tabeli otrzymały oznaczenia W, S, N, czy z zebranych doświadczeń hodowlanych, testów laboratoryjnych, ceny czy z innych powodów.
Malpat Opublikowano 18 Maja 2011 #4 Opublikowano 18 Maja 2011 Jeśli chodzi o przykładowe pokarmy http://forum.klub-malawi.pl/pokarmy.php brać wybierać Interesuje mnie pozycja KJ - klasyfikacja jakościowa, na jakiej podstawie pokarmy znajdujące się w tabeli otrzymały oznaczenia W, S, N, czy z zebranych doświadczeń hodowlanych, testów laboratoryjnych, ceny czy z innych powodów. Nie warto korzystać z tego Bez odpowiednich testów taka klasyfikacja jest mało przydatna. Jeżeli karmicie kilkoma pokarmami to trudno wskazać , który na co wpływa ; ) Możesz karmić te ryby takimi pokarmami jak : Hikari Cichlid Excel , Tropical Malawi , Tropical Krill ,Tropical Spirulina Super Forte Oczlik - nawet codziennie. Wodzień Artemia
eljot Opublikowano 18 Maja 2011 #5 Opublikowano 18 Maja 2011 Interesuje mnie pozycja KJ - klasyfikacja jakościowa, na jakiej podstawie pokarmy znajdujące się w tabeli otrzymały oznaczenia W, S, N, czy z zebranych doświadczeń hodowlanych, testów laboratoryjnych, ceny czy z innych powodów IMO jest to subiektywna klasyfikacja na podstawie zebranych doświadczeń hodowlanych twórców bazy i forumowiczów. Nie warto korzystać z tego Bez odpowiednich testów taka klasyfikacja jest mało przydatna. Jeżeli karmicie kilkoma pokarmami to trudno wskazać , który na co wpływa ; ) Możesz karmić te ryby takimi pokarmami jak : Hikari Cichlid Excel , Tropical Malawi , Tropical Krill ,Tropical Spirulina Super Forte A ta propozycja poparta jest z pewnością odpowiednimi testami i wieloletnim doświadczeniem
Malpat Opublikowano 18 Maja 2011 #6 Opublikowano 18 Maja 2011 Interesuje mnie pozycja KJ - klasyfikacja jakościowa, na jakiej podstawie pokarmy znajdujące się w tabeli otrzymały oznaczenia W, S, N, czy z zebranych doświadczeń hodowlanych, testów laboratoryjnych, ceny czy z innych powodów IMO jest to subiektywna klasyfikacja na podstawie zebranych doświadczeń hodowlanych twórców bazy i forumowiczów. Nie warto korzystać z tego Bez odpowiednich testów taka klasyfikacja jest mało przydatna. Jeżeli karmicie kilkoma pokarmami to trudno wskazać , który na co wpływa ; ) Możesz karmić te ryby takimi pokarmami jak : Hikari Cichlid Excel , Tropical Malawi , Tropical Krill ,Tropical Spirulina Super Forte A ta propozycja poparta jest z pewnością odpowiednimi testami i wieloletnim doświadczeniem Nic takiego nie napisałem . Ale odsyłanie do bazy pokarmów i traktowanie tego jak wiarygodnego źródła informacji jest błędem. Hikari cichlid excel jest pokarmem podstawowym dla moich pyszczaków i efekty są rewelacyjne.
Perez666 Opublikowano 18 Maja 2011 #7 Opublikowano 18 Maja 2011 Taki Dainichi specjalizuje się tylko w pokarmach dla pielęgnic.Udoskonalali swoją formułę x lat by pokarm był doskonały.Natomiast taki Tropical robi pokarmy dla wszystkich ryb,żółwi i czegoś tam jeszcze...jak zostaną odpady to to zmielą i wrzucą do puszek,podpiszą jako Malawi i na półki...Dla mnie różnica ogromna między tymi pokarmami.
darkon Opublikowano 19 Maja 2011 #8 Opublikowano 19 Maja 2011 jak zostaną odpady to to zmielą i wrzucą do puszek,podpiszą jako Malawi i na półki... A skąd wiesz, masz na to jakieś dowody? Osobiscie używam teraz pokarmów Hikari i O.S.I. , ale dwadzieścia kilka lat wstecz nikt o nich w PRL nie słyszał. Hodowało się pyski na zwykłych Tropikalach. sałacie, makaronie, żywej dafni i oczliku. Ryby były w doskonałej kondycji, pięknie wybarwione. Zastanawiam się czy faktycznie warto wydawać wielką kasę na super żarcia.
Perez666 Opublikowano 19 Maja 2011 #9 Opublikowano 19 Maja 2011 A skąd wiesz, masz na to jakieś dowody? To samo robi się z żywnością dla ludzi,więc kto by tam się przejmował rybami... nie sądzisz?
eljot Opublikowano 19 Maja 2011 #10 Opublikowano 19 Maja 2011 Zastanawiam się czy faktycznie warto wydawać wielką kasę na super żarcia. No tu to trochę przesadziłeś zadaj sobie trochę trudu i sprawdź ceny, wielkości opakowań (weź pod uwagę że Nature Food i Dainichi podaje się połowę porcji w stosunku do pokarmów "klasycznych") i porównaj . Pewnie okaże się że ta wielka kasa to różnica kilku - kilkunastu procent (kiedyś bawiłem się w taką wyliczankę ale nie chce mi się szukać)
Rekomendowane odpowiedzi