Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja obsada z cynotilapia afra pulpican,może być razem z melanochromis auratus w układzie afra 1:4 i auratus 1:4 w akwarium jest bardzo dużo kryjówek i afrę mam razem z maylandia greshakei ale maylandia nie potrafi sobie poradzić i afra zajął całe akwa jak nie auratus to co polecacie?;) Wiem że auratus jest za duży ale w takim małym układzie to chyba jeszcze może być co?

Opublikowano

tak chodzi tu o metriaclimę pulpican.A jeśli chodzi o sauloski były przed m.grashakei i afra prawie wszystkie wymęczył.Może jednak spróbować razem z auratusem lub jakimś innym melanochromisem?co?

albo pozostać przy greshku i do niego coś dodać

Proszę o nie pisanie posta pod postem.Perez666.

Opublikowano

Greshakei absolutnie nie,to jest duża ryba i będzie wyglądać w tym baniaku jak w kuli.

Z melanochromisów to dialeptos bądź maingano,ale z tym drugim nie będzie zbyt kolorowo a pierwszy jest raczej niedostępny.

A jeśli chodzi o sauloski były przed m.grashakei i afra prawie wszystkie wymęczył.

Ale Ty chcesz dołożyć saulosi do M.pulpican,żadnej afry już nie masz,więc w czym problem...

Inna opcja,oddać pulpicana i stworzyć nową obsadę ,pasującą do tego akwa.

Opublikowano

a co proponujesz jako inną obsadę.Ale żal trochę afry bo piękna jest a z dostępnych w moim mieście i okolicach to takie pyszczaki jak:

M.maingano

M.auratus

M.chipokae czasami

M.estherae red red

Ps.saulosi

M.crabro

M.afra

L.caeruleus

Ps.demasoni

aulunocary ale wogóle mi się nie podobają

Ps.acei

Ps.socolofi

I.sprengarea czasami

M.lombardoi

M.johanii

M.msobo

A co sądzisz o jednogatunkowym z auratusami???Lub jakaś inna jedna obsada

Opublikowano

Z tych co podałeś do Twojego baniaka nadają się:

maingano,saulosi,rdzawy i ?

M.afra

Co to jest?Jeśli afra to Cynotilapia a nie Metriaclima,a jeśli Metriaclima to pewnie masz na myśli tego pulpicana?Jeśli tak to z tych 4 gatunków masz wybór,wybierz z tego dwa i ciesz się namiastką Malawi.

Ja do pulpicana jednak dodałbym saulosi,zresztą saulosi byłby gatunkiem nr.1 ze względu na samice.

Jednogatunkowa obsada jak wyżej,któryś z tych gatunków + demasoni(ale te odradzam początkującym).

Opublikowano

ale pisałem że przecieć afra męczył saulosi i nie miały swojego miejsca w akwa.A maingano rośnie mniejszy niż auratus?.A co powiesz na saulosi i maingano?

Opublikowano

U mnie w tej chwili pływają maingano i saulosi ale wkrótce redukcja.

Samiec maingano zdominował akwarium ( agresywny wewnątrzgatunkowo i pozagatunkowo) i saulosi mu schodzi z drogi bardzo szybko, a ryby jeszcze młode.

Opublikowano
U mnie w tej chwili pływają maingano i saulosi ale wkrótce redukcja.

Samiec maingano zdominował akwarium ( agresywny wewnątrzgatunkowo i pozagatunkowo) i saulosi mu schodzi z drogi bardzo szybko, a ryby jeszcze młode.

Jakie masz haremy z tych gatunków ?

Powinieneś mieć 2-3 samce P.saulosi bo przy 1 może sie nie wybarwiać tak ładnie.