mateusz1995 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 #1 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 ja obsada z cynotilapia afra pulpican,może być razem z melanochromis auratus w układzie afra 1:4 i auratus 1:4 w akwarium jest bardzo dużo kryjówek i afrę mam razem z maylandia greshakei ale maylandia nie potrafi sobie poradzić i afra zajął całe akwa jak nie auratus to co polecacie? Wiem że auratus jest za duży ale w takim małym układzie to chyba jeszcze może być co?
slawek gorol Opublikowano 30 Kwietnia 2011 #2 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Obsada do 200l. jest jednym z najcześciej maglowanych tematów...Poszukaj... Poza tym brak poprawnej składni zdań oznacza brak szacunku dla czytajątych. Zamykam.
Perez666 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 #3 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 cynotilapia afra pulpican Chodzi ci o Metriaclima pulpican? Taka jak tu http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=894 ? Jeśli tak to zamiast auratusa wpuściłbym saulosi,którego samice ożywią zbiornik. Auratus to bandzior i rzeczywiście jest zbyt duży do tego baniaka.
mateusz1995 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Autor #4 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 tak chodzi tu o metriaclimę pulpican.A jeśli chodzi o sauloski były przed m.grashakei i afra prawie wszystkie wymęczył.Może jednak spróbować razem z auratusem lub jakimś innym melanochromisem?co? albo pozostać przy greshku i do niego coś dodać Proszę o nie pisanie posta pod postem.Perez666.
Perez666 Opublikowano 1 Maja 2011 #5 Opublikowano 1 Maja 2011 Greshakei absolutnie nie,to jest duża ryba i będzie wyglądać w tym baniaku jak w kuli. Z melanochromisów to dialeptos bądź maingano,ale z tym drugim nie będzie zbyt kolorowo a pierwszy jest raczej niedostępny. A jeśli chodzi o sauloski były przed m.grashakei i afra prawie wszystkie wymęczył. Ale Ty chcesz dołożyć saulosi do M.pulpican,żadnej afry już nie masz,więc w czym problem... Inna opcja,oddać pulpicana i stworzyć nową obsadę ,pasującą do tego akwa.
mateusz1995 Opublikowano 1 Maja 2011 Autor #6 Opublikowano 1 Maja 2011 a co proponujesz jako inną obsadę.Ale żal trochę afry bo piękna jest a z dostępnych w moim mieście i okolicach to takie pyszczaki jak: M.maingano M.auratus M.chipokae czasami M.estherae red red Ps.saulosi M.crabro M.afra L.caeruleus Ps.demasoni aulunocary ale wogóle mi się nie podobają Ps.acei Ps.socolofi I.sprengarea czasami M.lombardoi M.johanii M.msobo A co sądzisz o jednogatunkowym z auratusami???Lub jakaś inna jedna obsada
Perez666 Opublikowano 2 Maja 2011 #7 Opublikowano 2 Maja 2011 Z tych co podałeś do Twojego baniaka nadają się: maingano,saulosi,rdzawy i ? M.afra Co to jest?Jeśli afra to Cynotilapia a nie Metriaclima,a jeśli Metriaclima to pewnie masz na myśli tego pulpicana?Jeśli tak to z tych 4 gatunków masz wybór,wybierz z tego dwa i ciesz się namiastką Malawi. Ja do pulpicana jednak dodałbym saulosi,zresztą saulosi byłby gatunkiem nr.1 ze względu na samice. Jednogatunkowa obsada jak wyżej,któryś z tych gatunków + demasoni(ale te odradzam początkującym).
mateusz1995 Opublikowano 2 Maja 2011 Autor #8 Opublikowano 2 Maja 2011 ale pisałem że przecieć afra męczył saulosi i nie miały swojego miejsca w akwa.A maingano rośnie mniejszy niż auratus?.A co powiesz na saulosi i maingano?
bigb Opublikowano 2 Maja 2011 #9 Opublikowano 2 Maja 2011 U mnie w tej chwili pływają maingano i saulosi ale wkrótce redukcja. Samiec maingano zdominował akwarium ( agresywny wewnątrzgatunkowo i pozagatunkowo) i saulosi mu schodzi z drogi bardzo szybko, a ryby jeszcze młode.
Malpat Opublikowano 2 Maja 2011 #10 Opublikowano 2 Maja 2011 U mnie w tej chwili pływają maingano i saulosi ale wkrótce redukcja. Samiec maingano zdominował akwarium ( agresywny wewnątrzgatunkowo i pozagatunkowo) i saulosi mu schodzi z drogi bardzo szybko, a ryby jeszcze młode. Jakie masz haremy z tych gatunków ? Powinieneś mieć 2-3 samce P.saulosi bo przy 1 może sie nie wybarwiać tak ładnie.
Rekomendowane odpowiedzi