Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanko co do zaworu umożliwiającego regulacje przepływu przez fbf, czy lepiej usytuować go przed korpusem czy też na jego "obwodnicy", gdzieś na forum widziałem schemat ale nie mogę go odnaleźć.

Opublikowano

Ja wiem że między trójnikami tylko na której nitce ? Umieszczając go Zaraz Przed korpusem możemy całkowicie zamknąć przepływ przez fbf, stosując go na "obwodnicy" przepływ przez fbf zmniejszymy max o połowę ale nie zamkniemy go całkowicie

Opublikowano

Obawiam się, że jeden zawór nie wystarczy, ja mam trzy. Przed i za FBF'em na bypass'ie oraz na rurze głównej między trójnikami. Nie wiem ile będziesz miał piasku, ale czasem żeby go ruszyć potrzeba sporego przepływu- stąd zawór na rurze głównej, Dwa dodatkowe są po to aby bez problemu odłączyć filtr np. w celu dosypania czy częściowej wymiany złoża. Myślę, że lepiej czasem dołożyć dodatkowy zawór/zawory niż później rzucać niecenzuralne słowa :wink:

Opublikowano

Tutaj zgadzam się w 100%. 2 lub więcej zaworów załatwia sprawę dokładnej regulacji. Tak też uczynię u siebie. Myślę że jeden na bypassie i 2 na rurce głównej z czego jeden przed a drugi za korpusem załatwią sprawę. Tymi dwoma można odłączyć fbf-a z obiegu. A tym na bypassie i tym przed korpusem można wyregulować przepływ. Tak więc sądzę że 3 wystarcza.

Teraz sprawa z czwartym korpusem. Czy podpiąć go na samym końcu czy przed fbf-em. Na chwilę obecna nie mam planów co do jego zapełnienia. Wszystko wyjdzie w praniu. Może tam być zarówno mechanik jak i biolog. Tak więc czy robi to jakąś szczególną różnicę czy będzie przed czy za fbf-em ? Będzie to już czysty przepływ bez bypass-a

Opublikowano

Dzięki śliczne za pomoc :)

edit: Część a raczej większość potrzebnych rzeczy zakupiona. Pozostaje pompa i to wszystko sensownie posklejać zgrzewarka której niestety nie mam ale razem ze znajomym jesteśmy w trakcie rozwiązywania tego problemu. Czy zawór przed pompą a za dwoma równoległymi korpusami jest potrzebny ? wody pompa nie cofnie a że będzie ona niżej niż ww korpusy to chyba zawór w tym miejscu jest zbędny ? Zaoszczędzimy trochę miejsca jak i pieniążki. Tu grosik tam grosik i się uzbiera...