Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów

Chcę zapytac wprost i mam nadzieje na konkretną odpowiedź:

Jeżeli na czymś zielonym pojawiają się pęcherzyki powietrza, ale tylko przy świetle zapalonym, to, jeśli nawet ryby to skubią, są to napewno sinice, innymi słowy, czy pęcherzyki powietrza sa jednoznaczne z diagnozą, że ów niby glon to z pewnościa sinice?

rozumiem, że jest możliwe, aby glony pojawiły sie jednocześnie z sinicami w akwa, i o ile z otoczaków prawdopodobnie łatwo jest je ściągnąć, o tyle z pokruszonego porowatego piaskowca trudno je ściągnąć jedną masą, stąd trudno mi ocenić, czy to coś to sinice

dziękuje za odpowiedzi i pomoc

Opublikowano

Fotosynteza sie klania

w malawi zawsze sie pojawia glo tym bardziej ze srodowkisko nasze to wiele plaskich plaszczyzn /kamienie/łupki itp jak nie chcesz miec glonu to zmniejsz oswietlenie albo szoruj co tydzien szczota P

Opublikowano

Drogi kolego, mam nadzieję, że zauważyłeś, że nie pytam o to, co zrobić, aby nie mieć glonów w akwa, tylko o jednoznaczną odpowiedź na pytanie: "czy glon, na którym pojawiają się pęcherzyki powietrza to na pewno nie glon, a sinice". Reasumując, nie zauważyłem na okrzemkach pęcherzyka tlenu, choć oczywiście wiem, co to jest fotosynteza, dodatkowo właśnie bardzo zależy mi na glonach i wcale nie zamierzam szorowac kamyków, jednak wolałbym sie upewnić, czy to, co mam, a więc zielenika okraszona mnóstwem bąbli powietrza to porządany glon, czy niestety sinice, którymi muszę zawalczyć

Mam nadzieję, że teraz pytanie jest bardziej przejrzyste.

Opublikowano

NIE, pęcherzyki powietrza o niczym nie świadczą, pojawiają się na każdym glonie. Świadczą wyłącznie o fotosyntezie. Sinice raczej łatwo rozpoznać wyglądają jak zielona wata i nie są "ściśle związane z gruntem" często występują w "zagłębieniach terenu". Wracając do pęcherzyków, pojawiają się w dobrze oświetlonych miejscach również na okrzemkach i innych porostach.