Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem :)

Pomagam znajomemu w przeprowadzce akwarium do nowego lokum. Akwarium ma wymiary 180x50x60. Niestety wcześniej zbiornik obsługiwany był przez jakąś firmę i jeśli chodzi o ryby, to ma tam niezłą mieszankę. W planie jest wyzbycie się większości gatunków i prawidłowe zestawienie większych stad.

Na pewno podstawą będzie stado Pseudotropheus estherae (red-redy).

Przyznam, że średnio znam się na rybach z tego jeziora, chociaż bardzo mi się podobają i lubię sobie o nich czasem poczytać i pooglądać. Doszedłem do wniosku, że zamiast tracić godziny na czytanie i samodzielne ustalanie wszystko, podpytam tutaj i może ktoś mi poda na tacy gotowe rozwiązanie :)

Jaką liczbę dorosłych red-redów można umieścić w takim akwarium i jaki inny/inne gatunki dobrać, by obsada funkcjonowała dobrze pod każdym względem?

Dodam, że w akwarium oprócz kilku innych gatunków jest już kilka dorosłych red-redów i afr - czy można na tej podstawie dobudować obsadę?

Opublikowano

Nie wiem jakie afry, ale generalnie możesz je spokojnie połączyć redzikami, dodał bym do tego acei i np m. maingano.

Jednak, każdy z nas pewnie będzie miał swoje typy - ze względu na osobiste upodobania.

Opublikowano

zdecydowanie, choć redzik jako wszystkożerca da radę z wszystkimi aframi, to jednak trzeba wiedzieć co się ma aby wybrać pozostałą obsadę.

Opublikowano

Dlatego trzeba wiedzieć z jakim gatunkiem afry mamy do czynienia.Bo zestawienie planktonożernej afry z acei nie będzie imho najlepszym rozwiązaniem.

Topielec możesz napisać co tam jeszcze pływa?

Opublikowano

Postaram się niebawem dokładniej wszystko opisać, a raczej porobić fotki rybek, bo sam raczej dokładnie nie określę gatunków i odmian. On ma w tej chwili tam naprawdę niezły misz-masz :P

Propozycja Yaro mi się podoba - same fajne rybska. Osobiście myślałem nad 3 gatunkami, wtedy bym chyba zrezygnował z maingano.

Załóżmy sytuację, że weźmiemy redy, wszystkożerną afrę i acei. Jakie ilości? Będziemy szukać dorosłych ryb.

Opublikowano

Ja bym spróbował z wszystkimi wielosamcowo np. 3+5-7. Jakby się okazało że ta afra która jest to mięsożerca, wtedy wymieniłbym ją na Metriaclima aurora :)

Opublikowano

Dzięki za sugestie :) Aurory zawsze mi się podobały, ale ja to ja, a to nie jest akwarium dla mnie ;) Niestety zagadka afry wyjaśni się dopiero, kiedy uda mi się odwiedzić kumpla.