Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po pierwsze primo - chciałbym się przywitać, ponieważ jestem nowym użytkownikiem forum.

Po drugie primo :lol: - bardzo proszę o poradę. Udało mi się przekonać żonę do założenia akwarium (o czym zawsze marzyłem) i bardzo spodobały mi się pyszczki, szczególnie ze względu na bardzo ciekawe zachowania. Urodę zresztą też :D

Baniak jak w tytule, 150x50x50. Po długim przeglądaniu forum mam straszliwy mętlik w głowie. Chciałbym któryś ze składów:

1. Trzy, góra cztery z tego zestawu:

Pseudotropheus saulosi

Labidochromis caeruleus

Melanochromis cyaneorhabdos 'maingano'

Metriaclima estherae

Iodotropheus sprengerae

2. Albo, bardziej hardkorowo :D

Pseudotropheus demasoni

Melanochromis auratus

Czy ewentualnie jakiś trzeci gatunek do tych dwóch? Czy poradzą sobie same ze zdemolowaniem baniaka? :lol:

Pozdrawiam

Witek

Opublikowano

Zostań przy pierwszym składzie z tym że ograniczyłbym się do max.4 gatunków.Zrezygnowałbym z Labidochromis caeruleus lub P.saulosi,po co dublować żółty kolor :wink:

Drugi skład imho nie za dobry dla początkującego malawisty.

Opublikowano
Zostań przy pierwszym składzie z tym że ograniczyłbym się do max.4 gatunków.Zrezygnowałbym z Labidochromis caeruleus lub P.saulosi,po co dublować żółty kolor :wink:

Drugi skład imho nie za dobry dla początkującego malawisty.

Dziękuję za odpowiedź:)

Co do pierwszego - tak, jak napisałem - trzy, najwyżej cztery gatunki. Najmniej mi chyba szkoda caeruleusa... Saulosi bardziej mi się podobają.

A drugi zestaw poczeka w takim razie trochę... :lol:

Ale w takim razie jeszcze jedno pytanko - jak wpuszczać? Po jednym gatunku? Jeśli tak, to od którego zacząć? Kombinuję, że od najłagodniejszego, żeby miał czas okrzepnąć i przyzwyczaić się do akwarium. Łobuzy i tak sobie poradzą :lol:

Opublikowano

Pierwsze co, to ustabilizować cykl azotowy.Wpuszczenie obsady rozłóż na dwie części,po pierwszej partii kontroluj parametry,jeśli parametry nie podskoczą drastycznie to można po pewnym czasie uzupełnić obsadę.

Opublikowano

A ja zrezygnowałbym w pierwszym zestawie z Red-Reda który będzie większy niż cała reszta obsady i średnio będzie pasować. Zamiast niego wybrałbym Saulosi ale odmiana coral. Wtedy masz kolory: pomarańczowy, żółty, niebieski i brązowo-fioletowy. Super kolorowy zestaw. A ładnie wybarwiony Yellow to niepowtarzalne rybsko!

Opublikowano
A ja zrezygnowałbym w pierwszym zestawie z Red-Reda który będzie większy niż cała reszta obsady i średnio będzie pasować. Zamiast niego wybrałbym Saulosi ale odmiana coral. Wtedy masz kolory: pomarańczowy, żółty, niebieski i brązowo-fioletowy. Super kolorowy zestaw. A ładnie wybarwiony Yellow to niepowtarzalne rybsko!

Hmmm... widzę, że sam masz taki zestaw... Pomysł ciekawy. Tylko esterka podoba mi się strasznie...

Opublikowano

A ja zrezygnowałbym w pierwszym zestawie z Red-Reda który będzie większy niż cała reszta obsady i średnio będzie pasować. Zamiast niego wybrałbym Saulosi ale odmiana coral.

Z drugiej strony redzik jest łagodniejszy,olewa inne ryby(ale nie pozwoli również za wiele) a saulosi może tutaj coś naskrobać.... :wink:

Opublikowano

A ja zrezygnowałbym w pierwszym zestawie z Red-Reda który będzie większy niż cała reszta obsady i średnio będzie pasować. Zamiast niego wybrałbym Saulosi ale odmiana coral.

Z drugiej strony redzik jest łagodniejszy,olewa inne ryby(ale nie pozwoli również za wiele) a saulosi może tutaj coś naskrobać.... :wink:

Kurcze... i co ja mam teraz zrobić?? Osiołkowi w żłoby dano... :lol:

Jednak chyba wezmę reda kosztem yellow...

Opublikowano
a co powiesz na zestaw estherae red red +demasoni +hongi srt.

No właśnie demasoni odradzano mi na początek.

Edit

Chociaż hongi srt. śliczna... fajnie by pasowało...

Edit 2

Hmm... kolorystycznie podoba mi się też M. estherae blue