Skocz do zawartości

historia o trzech termometrach - ku przestrodze...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przygodę z Malawi rozpocząłem jakiś czas temu powiedzmy pół roku przygotowań, realizacji itp. Kiedy w końcu wpuściłem swoja wymarzoną obsadę byłem najszczęśliwszym akwarystą na ziemi, radość trwała krótko! Zaledwie dwa tygodnie po wpuszczeniu ryb do dojrzałego zbiornika ryby zaczęły zachowywać się dość dziwnie - płochliwość, pływanie w miejscu. Oczywiście pierwsze podejrzenia że coś z wodą nie tak, testy niczego złego nie wykazały, to może pokarm to tez nie to, filtracja też nie wszystko w najlepszym porządku, obsada jak najbardziej zgodna. W akcie desperacji - po odłowieniu sztywnego saulosi - podmieniłem nawet ok 20%wody. I dopiero na końcu w trakcie podmiany stwierdziłem że woda mimo wskazań termometru elektronicznego i zwykłego na poziomie 26stopni jest jakaś zimna.... Włożyłem stary termometr z poprzedniego akwarium który wskazał niecałe 23stopnie - usiadłem sobie, dobrze że miałem krzesło pod tyłkiem gdyż nogi same mi się ugięły. Podkręciłem termostat na grzałce sytuacja opanowana, ryby wróciły do normalnych zachowań. Różnica we wskazaniach na termometrach to około 4 stopnie.

Oto najbardziej prymitywne pytanie na tym forum: Jakich termometrów używacie?

Opublikowano

ja używam i rtęciowe za 2.50 zeta i paskowe za 4 zeta, ale szczerze powiedziawszy temperatura 21stopnii pysii nie zabiła. Wiec dziwna sprawa 23 stopnie i zgon ?

Opublikowano

Po tytule wątku spodziewałem się przeczytać że coś się tokycznego z tego termometra wylało. 23st to nie optimum ale jeszcze żadna tragedia. Szukaj przeczyny gdzie indziej.

Opublikowano

u mnie sie termostat popsul w grzalce a termometr przelozylem do drugiego akwa bo tam nowa grzalke wlozylem i chcialem ja wyregulowac. Przy podmiance wody jakos zimno mi w reke bylo ale akomodacja szybko zadzialala i po sprawie i tak moje pysie plywaly przez 3 tygodnie w temp. 22-23 stopnie zanim przelozylem spowrotem termometr i zadnemu nic sie nie stalo, co wiecej w tym okresie samica donosila ikre i nawet dwa maluchy z tego miotu sie odchowaly. Reasumujac to na pewno nie temperatura je zabila, musialo by byc znacznie zimniej zeby padly.

Opublikowano
i tak moje pysie plywaly przez 3 tygodnie w temp. 22-23 stopnie zanim przelozylem spowrotem termometr i zadnemu nic sie nie stalo

Ja po podmiance zapomniałem włączyć grzałek i przez dwa dni było 20 C :mrgreen:

Opublikowano
ja używam i rtęciowe za 2.50 zeta i paskowe za 4 zeta,

a skąd masz te rtęciowe, jak w ogóle nie ma ich w handlu akwarystycznym. Rtęć jeszcze się spotyka w laboratoryjnych i lekarskich.

A co do problemów - raczej nie temperatura go zabiła. U mnie pysie przetrzymały spadek do 16C, poniżej 20C były też bardzo płochliwe, ale z drugiej strony, 2 tygodnie od wpuszczenia do akwarium... Coś była raczej z wodą.