Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bez podmiany NO3 Ci roslo?

Myslalem ze przy hydroponice NO3 utrzymuje sie na stalym poziomie.

Pytam bo rozwazam hydro u mnie ale niestety z kranu leci NO3 kolo 20 wiec mialem zamiar pozbyc sie tego poprzez wlasnie hydroponike.

Opublikowano
Bez podmiany NO3 Ci roslo?

Myslalem ze przy hydroponice NO3 utrzymuje sie na stalym poziomie.

Pytam bo rozwazam hydro u mnie ale niestety z kranu leci NO3 kolo 20 wiec mialem zamiar pozbyc sie tego poprzez wlasnie hydroponike.

Imho wszystko zależy od wydajności filtra oraz czynników, które na wydajność wpływają: ilości roślin, gatunki roślin, być może szybkość przepływu. Nie miałem takiego filtra, więc tylko zgaduję.

Zakładam, że NO3 wzrosło, gdyż wydajność filtra nie jest aż tak duża w tym przypadku. Jednak spadek jest zauważalny. Myślę, że z czasem (rośliny się rozwijają - im większe tym więcej N03 pobierają imho) wydajność filtra wzrasta.

Taki filtr ma dużo plusów:

- redukuje NO3, a nie produkty pośrednie jak Purigen.

- tani w eksploatacji - tylko koszta instalacji, później nic nie kosztuje.

- wychodzi na to, że jest wydajny.

Opublikowano

No3 delikatnie, lecz jednak rosło. Zauważ, że miałem młode roślinki a zbiornik przerybiony sporą mbuną. Podejrzewam, że po miesiącu bez podmian no3 wynosiło by max.40 ppm. Z resztą rośliny rosły " w oczach" co świadczy o ogromnych możliwościach absorpcyjnych.

Opublikowano

Probowałem wczoraj kupic doniczke (skrzynke) 100cm, niestety w trzech wiekszych i dwoch mniejszych sklepach max to 80 poki co bo jeszcze sezon kwiatowy sie nie rozpoczął. Moje pytanie czy 80cm jest wystarczajaca do 240-tki , widziałem ze Sławek takowa posiada. Co myslicie o napedzie do hydroponiki po przez AQUAEL CIRCULATOR 1100 l/h zaopatrzony w gabke na zaciagu (funkcja mechanika) i deszczownie na wylocie, roznica poziomów jakies 70 cm ? Jeszcze jedna sprawa - swiatło doswietlac jezeli aqwa jest dosc daleko od okna z tym ze swiatła w ciagu dnia jest dosc duzo a jesli doswietlac to czym z naciskiem na energooszczednosc :)?

Opublikowano

Filtr ukonczony i odpalony poza kosmetycznymi zmianami juz nic sie nie powinno zmienic foty i co nieco opisu jak znajde chwilke. Mam tez kilka pytan co do uprawy roslinek a padło na trzykrotke i zielistke.

Opublikowano

Własnie w tej kwesti miałem zadac pytanie:) Jakie rozwiazanie? Dodatkowa rurka powyzej odpływu?

Myslałem tez o o ewentualnie zapezpieczeniem po przez automatyczne wyłaczenie pompy cyrkulacyjnej ktora zasila hydroponike. Typu czujnik + stycznik.