flaczak Opublikowano 23 Lutego 2011 #1 Opublikowano 23 Lutego 2011 Czy mogę żeby urozmaicić dietę dawać raz dziennie lub co jeden dzień ochotkę mrożoną dla saulosi i yellow?
flaczak Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor #3 Opublikowano 23 Lutego 2011 A dlaczego nie może być ochotka?
yaro Opublikowano 23 Lutego 2011 #4 Opublikowano 23 Lutego 2011 Bo tak często się zdarza, że to syf ze nie warto ryzykować. Bardzo często zdarza się że larwy ochotki poławiane są z niezbyt czystych zbiorników. A osobiście szkoda mi ryb aby potem przez nie umierały.
flaczak Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor #5 Opublikowano 23 Lutego 2011 To co z mrożonek im kupić żeby mieć pewność że nic im się nie stanie?
flaczak Opublikowano 24 Lutego 2011 Autor #8 Opublikowano 24 Lutego 2011 A z tego co podaliście to co jest najlepsze i na 100% będę pewny że rybom nic się nie stanie?
leeri Opublikowano 24 Lutego 2011 #9 Opublikowano 24 Lutego 2011 może to "wywrotowe" co napiszę - od kilku lat swoim mięso- i wszystkożercom raz na jakiś czas daję trochę mrożonej ochotki nie widzę żadnych problemów z tym związanych, podają mrożonki tylko jednej sprawdzonej (przeze mnie) firmy
Perez666 Opublikowano 24 Lutego 2011 #10 Opublikowano 24 Lutego 2011 Ochotka,jeden z najpopularniejszych pokarmów,jest bardzo niebezpieczną i nigdy nie powinna być podawana rybom.Ochotka zamieszkuje muliste sadzawki o stojącej wodzie i żywi się,pobierając pokarm z mułu,także wody,gdy zawiera ona chemikalia często toksyczne dla ryb,zwłaszcza dla ryb z jezior Malawi i Tanganiki.Larwy ochotki można znaleźć w bardzo kwaśnej wodzie, a ponieważ większość ich masy stanowi woda,jest też ona wchłaniania przez ryby.Pielęgnice malawijskie żyją w wodzie zasadowej i karmienie ich larwami ochotki może doprowadzić do pojawienia się w akwarium "Bloat".Ten sam problem pojawia się gdy karmimy ryby wodzieniem(tzw.szklarką) pochodzącym z kwaśnej wody. Najlepszym rodzajem mrożonego pokarmu są : oczlik(cyclops),lasonogi(Mysis)i kryl. Za Adkiem
Rekomendowane odpowiedzi