Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja tylko dodam od siebie że mi po żywym pokarmie (artremia) samce Saulosi nabrały bardzo ładnych barw .

Tylko nie przesadzaj z tym - raz w tygodniu starczy.

Opublikowano

Bardzo dziękuję rady. Napewno z nich skorzystam.

Ps. Jade jednak dzisiaj po Saulosi, bo już nie mogę się ich doczekać :D

Witam,

Właśnie wpuściłem do mojego akwarium 5 ślicznych Saulosi, 4 samiczki i 1 samiec. Ryby najwidoczniej na pierwszy rzut oka czują się w zbiorniku doskonale :D

Z pokarmów zakupiłem:

- Hikari Cichlid Excel mini,

- Tropical Spurina Super Forte,

- Tetra PRO Colour,

- oraz Cyklop.

Mam pytanie, jak mam to wszystko im podawać? Możecie podpowiedzieć? Jak podawać im ten Cyklop? Czy mam coś jeszcze dokupić?

Proszę używać opcji "edytuj"!Perez666

Opublikowano

Raz dziennie, podawaj po koleji jak leci czyli co dziennie cos innego ale pamietaj zeby nie przekarmic masz swieze akw. wiec nie ryzykowal bym zachwiania parametrow, pamitaj ze zdrowa ryba zawsze jest glodna ;)wiec pilnuj zeby twoi domownicy nie dokarmiali za czesto, pozniej uslyszysz to co ja ''one glodne takie do szyby przyplywaja i za palcem plywaja'' uwielbiam to :P , ja bym zacząl od zieleniny, robi dobrze dla brzuszka :) a pozniej sam zobaczysz co twoim saulosi najbardziej ''wchodzi''

Opublikowano
  oii007 napisał(a):
Raz dziennie, podawaj po koleji jak leci czyli co dziennie cos innego ale pamietaj zeby nie przekarmic

A jak długo mam je karmić raz dziennie? Rozumiem, że nie można łączyć pokarmów? A ten cyklop podawać im raz w tygodniu, czy częściej?

Opublikowano

P.saulosi można podawać 1 x w tygodniu np artemie i 1 x w tygodniu cyklop.

Jako pokarm podstawowy możesz podawać Hikari Cichlid Excel,do tego spirulinę i powinno wystarczyć.

Opublikowano
  orlando83 napisał(a):

A jak długo mam je karmić raz dziennie? Rozumiem, że nie można łączyć pokarmów? A ten cyklop podawać im raz w tygodniu, czy częściej?

Poczytaj, jest o tym sporo na forum. Możesz karmić raz dziennie, możesz dwa razy, nawet 3. Ja karmie najczęściej co drugi dzień bo tak z pracy wracam naprzykład. One w dojrzałym akwarium mają co sobie skubnąć.

Co do drugiego pytania to oczywiście możesz również łączyć pokarmy ale ja zalecam jednak podawać wg jakiegoś własnego harmonogramu plus okazjonalnie tego cyklopa. Ale tak jak pisałem poczytaj bo jest naprawdę sporo ciekawych tematów o karmieniu.

Opublikowano

Podpowiedzcie mi tylko, czy jeśli zdecyduję się na karmienie 2x dziennie, to mogę podawać rano co innego i wieczorem co innego?

Poczytałem o cyklopie i już wiem jak i i ile razy w tygodniu podawać :D