Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do Was pytanie.

Jestem początkującym malawistą. Mój zbiornik to 200 litrów(100cm x 40cm x 50)

I tu mam problem. Dotyczy on właściwie odpowiednio dobranej obsady. Jak na razie posiadam 15 młodych pyszczaków z gatunku Melanochromis Chipokae. Są to młode których się dochowałem.

Zastanawiałem się jaki gatunek mógłbym zakupić do tego zbiornika aby nie był on jednogatunkowy. Chodziłem i zadawałem pytania w wielu sklepach lecz wyczerpującej odpowiedzi nie uzyskałem. Również sprawdzając gatunki tych ryb jakie są dostępne w sklepach zoologicznych okazało się że nie znajdę innego gatunku powyżej Melanochromis Auratus lub Maylandia Estherae Red Red. Dlatego zwracam się z prośbą do was specjalistów abyście mi pomogli.

Opublikowano

No cóż do Chipokae w tym akwa nic nie dołożysz a IMHO dla tego gatunku 100cm akwa jest za małe. Pomijając już inne aspekty to estetycznie kiepsko prezentuje się 15 cm ryba w 100cm akwa. Najlepsze rozwiązanie to sprzedać te które masz i ułożyć obsadę od nowa wybierając dwa gatunki nie przekraczające 10cm o podobnych preferencjach żywieniowych.

Opublikowano

zdecydowanie ciężko będzie z tymi melanochromiami w takim akwarium. Póki młode to spoko, ale gdy zaczną dojrzewać zacznie sie sajgonik - zdecydowanie radzę oddać je a wpuścić do akwarium coś mniejszego.

Opublikowano

A czy nie mogłaby być taka obsada:

-Iodotropheus sprengerae*(pyszczak rdzawy) i pseudotropheus demasoni?

lub:

- melanochromis auratus i pseudotropheus demasoni??

Jeśli mielibyście jakieś propozycje co do obsady to proszę mówić. Najważniejsze jest to aby rybką było dobrze...

* sorka już poprawiłem, dawno tej nazwy nie używałem i się trochę pomieszało :D