Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moje akwa to 300 litrów

NO3-25, NO2-0, GH-14d, KH-10-15d, ph 7,6

Karmie 2-3 razy dziennie mieszanką Hikari Gold, spiruliną, wodzieniem,...

obsada:

Labidochromis caeruleus (yellow) 8szt.

Melanochromis cyaneorhabdos (Maingano) 9szt.

M.estherae red red. teraz 6szt.

Ostatnio kupiłem 4 sztuki Acei

wiadomo, że chce zostawić trzy gatunki po 1+3 sztuki, ale póki są młode albo średnio dojrzałe to mam czas na zastanowienie się.

Jakoś od kilku dni zauważyłem, że u jednego z Acei po jednej stronie wychodziło jakaby mięso w okolicy skrzeli. Myślałem, że się mu dostało chociaż Acei są największe u mnie w akwa. Jednak po 3 dniach zobaczyłem, że coś takiego po drugiej też koło skrzeli się pojawia, więc to chyba nie od bijatyki.

Dzisiaj zobaczyłem, że z jednej strony wyszła taka cm biała grubsza nitka.

W sklepie powiedzieli mi, że to wychodzenie skrzeli.

Co mam z tym robić? Rybę odłowiłem.

Opublikowano

czyli mam rozumieć że pokrywa skrzeli nie dochodzi i widać skrzela ?? (jaki kolor skrzela?) i czy to tylko u tych nowo zakupionych ryb???

nitka biała ok 2-5mm

Opublikowano

pewnie mają pasożyta w skrzelach wrzuć foto jak możesz.

mogą to być wiciowce, nicienie, przywry ale aby mieć pewność trzeba mieć mikroskop.

daj foto najlepiej

potem damy leczenie

skrzela postrzępione?

ryby się ocierają?

może jest szybszy oddech? dziwne poruszanie? plucie??

Opublikowano

Z drugiej strony ....karmisz acei pokarmami mięsnymi,wpuściłeś go do obsady z mięsożercami a na dodatek tylko do 300l.Te zdrowe acei odłów i oddaj(oczywiście jeśli są zdrowe).

Może przytargałeś to ze sklepu?

Opublikowano

spróbuj kąpiel w rivanolu u mnie pomogło przy paletkach jak miałem i były problemy "skórne" ma właściwości bakteriobójcze woda jedynie będzie koloru żółtego.

za 48h ponownie podaj rivanol i potem węgiel aktywowany.

ja stosowałem chyba jak pamiętam 1tbl na 50l wody. ale to w ogólnym.

jeżeli Ci na tym ACEI zależy ja zacząłbym od kąpieli tego osobnika w wiaderku 5l + 1 tabl pratel na pasożyta. za 7 dni powtórka a do ogólnego rivanol jak wyżej.

Opublikowano
ale to bardziej wyglada na pasozyta niż na bakterie.

jasne dlatego ja leczyłbym pratel'em w osobnym pojemniku np wiaderko.

rivanol na złagodzenie ubytku skórnego, sluzu i braku łuski (bo na pewno wda się zakażenie) a bakterii w wodzie pełno. Ale to moja propozycja.