Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za pleksi krzykneli mi prawie 400 zł i teraz szukam alternatywy. Myśle o jakims silikonie, farbie. Założenie jest jedno ma być w miarę gładko i twardo ( kwestia wyczyszczenia z glonu ) oraz ma to być czarny matowy kolor. Macie jakieś pomysły ?

Opublikowano

Spray spoko tylko ze nie o to chyba chodzi bo:

- jezeli pomalujesz akwa na zewnatrz to szyba nie da matu

- jezeli znalazl by sie taki ktorym mozna malowac w srodku to przy drapaniu glonow by sie zniszczyl.

Moze jakas folie samoprzylepna???

Opublikowano

Ja u siebie mam spray i po mojemu jest matowo. Fakt - tylna szyba nie jest specjalnie dodatkowo doświetlana. Być może gdyby było dodatkowe źródło światła skierowane bezpośrednio na tło byłoby inaczej ale w obecnej konfiguracji jest super matowo.

Opublikowano

Pomalowanie od zewnątrz nie jest złe, jeśli lampa nie oświetla mocno tła to efekt jest OK. Ale co z kominami? Wszystkie wklejki do wewnątrz zbiornika typu PCV czy pleksi mają tą wadę, że ciężko to czyścić i przy czyszczeniu łatwo porysować, ale zakrywają kominy i tu jeśli ktoś chce jednolite tło są bezkonkurencyjne. Chyba, że nie oglądamy się na koszty :) Wtedy:

1. Na etapie klejenia zbiornika używamy do zrobienia kominów czarnej szyby.

2. Używamy szyby żywicowanej, a wykonawca na tyle nie boi się wyzwań, że zgodzi się zabarwić żywicę na wybrany kolor. Wtedy całość prezentuje się:

gallery_7670_1537_80253.jpg

gallery_7670_1537_107208.jpg

Tło można czyścić normalnym czyścikiem z żyletką, więc idzie łatwo. Jest to normalna szyba, więc można z niej skleić (lub dokleić do niej) kominy itp.

Opublikowano

Mam plexi na obudowę komina,a czyszczę kartą bankową,doprawiłem jej rączke i uważam że nie ma lepszego czyścika,trzeba umieć zrobić tym rysę :mrgreen:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

W sumie wbiłem się jednak w plexi a że połamałem jeden kawałek podczas wiercenia to dołożyłem jeszce 86 zł za kawałek z otworami ;). Razem bagatela 450 zeta ;). Wsypałem piasek wlałem wodę i teraz zaczęło to pracować. Na razie na narurowcu bo sump czeka na wkłady i zawór zwrotny. Jednak narurowiec da rade w baniaku na razie bedzie 6 ryb ;).

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dziękuję za pomoc , postanowiłem do tych karm , które już mam , czyli do : Tropical Spirulina Forte 36% i Tropical Pro Defence S, dokupić Tropical D-Allio plus (będę podawał raz w tygodniu ), oraz Hikari Vibra Bites . No i może przetestuję też Aller Futura ex. , zobaczymy czy i u mnie , będzie ona równie chętnie zjadana przez ryby. I jeszcze taka karma, jak Naturefood Supreme Plant M, stosował ktoś ?
    • Dlatego od dawna obsadę dobieram pod względem kolorów a nie żywienia.
    • @Tomasz78 Na to wygląda. 
    • @triamond skoro jeden pokarm dla wszystkich to znaczy że dobieranie obsady zgodnej żywieniowo to mit.
    • @Tomasz78 Wygląda na to, że trudno taką obsadę znaleźć, jeśli chodzi o skład karmy. Temat już dyskutowany w długich wątkach (wraz ze źródłami):  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25045-jak-dobieracie-diete-dla-swoich-ryb/ https://forum.klub-malawi.pl/topic/26433-roślinożercy-a-mięsożercy-różnice-w-układzie-pokarmowym-jak-i-czym-karmić-dyskusja-ogólna 'Mięsożercy' gorzej tolerują nadmiar węglowodanów od 'wszystkożerców'. Karma nie ma znaczenia, o ile ma dużo białka (w tym nie za dużo nie pełnych roślinnych), i trochę tłuszczu. Pielęgnice są wszystkożerne. Pielęgnice Jeziora Malawi są blisko ze sobą spokrewnione, wyewoluowały z kilku gatunków i się specjalizowały w młodym ewolucyjnie (1-2 mln lat) jeziorze. Nie było czasu na pełną specjalizację. Mają żołądki, zęby gardłowe, przewód pokarmowy o średniej długości, z  pewnymi różnicami gatunkowymi i jedzą co się da. Niektóre znalazły swoje nisze ekologiczne z danym typem pokarmu, ale doskonale poradzą sobie na innym, jeśli będzie trzeba. Za krótko i brak presji ewolucyjnej, by stracić zdolność jedzenia wszystkiego, szczególnie że poziom wody i warunki się zmieniały wielokrotnie (a więc i pewnie rodzaj dostępnego pokarmu). Peryfiton jest wysokobiałkowy (55%), niskowęglowodanowy (10%? jeśli chodzi o strawne węglowodany) i absurdem jest traktować peryfitonożerców, jako  roślinożerców i karmić je węglowodanami z karm roślinnych o niskiej zawartości białka, tylko dlatego, że i glony i rośliny są zielone. To prowadzi do bloat. No i karmy akwarystyczne/hodowlane są przetworzone. To coś innego niż w naturze.  
    • Tego nie wie nikt.  Zależy od układu skał, przebiegu filtracji, pokarmów, ryb itp itd Jeżeli z czasem będziesz miał problem to dokupisz i tyle Polecam Tunze 6045
    • Podłącze się jeśli można z pytaniem. Czy do moich 300 L jak będzie Malawi potrzebny mi cyrkulator? Jako filtr mam JBL e1502 i napowietrzacz w obecnym(pustym jeszcze akwarium ale zalanym).
    • Witam Czy ktoś kto ma Malawi korzysta może z worków SZAT jako medium filtracyjne? Bo mam kupione, jeszcze nie użyte, z myślą o poprzednum roślinnym i zastanawiam się czy nie włożyć tej żywicy do filtra. Podobno świetnie obniża to No3. Tak przynajmniej twierdził facet który zajmuje się hodowlą paletek. Ale czy moge to użyć również do Malawi?  
    • Skoro jeden pokarm jest dobry dla wszystkich ryb to jak ma się do tego obsada niepasująca żywieniowo...
    • Testowałem różne pokarmy i ostatecznie zdecydowałem się na pozostanie przy pokarmie polecanym między innymi przez @triamond czyli Aller Futura w granulacji 0,9-1,6mm. Następnym razem tylko kupię w tej większej granulacji  Pokarm rewelacyjny wg mnie. Jak ryby zaczęły na nim żerować to teraz po wrzuceniu czegokolwiek innego jedzą jakby się na mnie obraziły  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.