Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za pleksi krzykneli mi prawie 400 zł i teraz szukam alternatywy. Myśle o jakims silikonie, farbie. Założenie jest jedno ma być w miarę gładko i twardo ( kwestia wyczyszczenia z glonu ) oraz ma to być czarny matowy kolor. Macie jakieś pomysły ?

Opublikowano

Spray spoko tylko ze nie o to chyba chodzi bo:

- jezeli pomalujesz akwa na zewnatrz to szyba nie da matu

- jezeli znalazl by sie taki ktorym mozna malowac w srodku to przy drapaniu glonow by sie zniszczyl.

Moze jakas folie samoprzylepna???

Opublikowano

Ja u siebie mam spray i po mojemu jest matowo. Fakt - tylna szyba nie jest specjalnie dodatkowo doświetlana. Być może gdyby było dodatkowe źródło światła skierowane bezpośrednio na tło byłoby inaczej ale w obecnej konfiguracji jest super matowo.

Opublikowano

Pomalowanie od zewnątrz nie jest złe, jeśli lampa nie oświetla mocno tła to efekt jest OK. Ale co z kominami? Wszystkie wklejki do wewnątrz zbiornika typu PCV czy pleksi mają tą wadę, że ciężko to czyścić i przy czyszczeniu łatwo porysować, ale zakrywają kominy i tu jeśli ktoś chce jednolite tło są bezkonkurencyjne. Chyba, że nie oglądamy się na koszty :) Wtedy:

1. Na etapie klejenia zbiornika używamy do zrobienia kominów czarnej szyby.

2. Używamy szyby żywicowanej, a wykonawca na tyle nie boi się wyzwań, że zgodzi się zabarwić żywicę na wybrany kolor. Wtedy całość prezentuje się:

gallery_7670_1537_80253.jpg

gallery_7670_1537_107208.jpg

Tło można czyścić normalnym czyścikiem z żyletką, więc idzie łatwo. Jest to normalna szyba, więc można z niej skleić (lub dokleić do niej) kominy itp.

Opublikowano

Mam plexi na obudowę komina,a czyszczę kartą bankową,doprawiłem jej rączke i uważam że nie ma lepszego czyścika,trzeba umieć zrobić tym rysę :mrgreen:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

W sumie wbiłem się jednak w plexi a że połamałem jeden kawałek podczas wiercenia to dołożyłem jeszce 86 zł za kawałek z otworami ;). Razem bagatela 450 zeta ;). Wsypałem piasek wlałem wodę i teraz zaczęło to pracować. Na razie na narurowcu bo sump czeka na wkłady i zawór zwrotny. Jednak narurowiec da rade w baniaku na razie bedzie 6 ryb ;).