Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ze wzmocnieniami podluznymi jest ten problem ze dociagniecie ich do scian przeszkadza w podlaczeniu kubelkow, chyba ze sa na to inne patenty?
najprostszy patent - puścić bokiem. Ja mam to rozwiązane właśnie w ten sposób, bo wzmocnienia mam na całej długości
Opublikowano

wracajac do poprzedniego modelu, 240l, jesli ktos chce miec pewnosc, mozna zrobic to samo z szyby 8 zamiast 6 i wtedy:

- ugiecia 1,6 mm

- naprezenia 8,7 MPa

w przypadku braku (odklejenia itp) wzmocnienia podluznego:

- naprezenia 16 MPa

- ugiecia 5,6 mm

edit: tylko prosze nie wyciagac zbyt daleko idacych wnioskow, dodanie wzmocnienia poprzecznego dalo taki efekt tylko w tym konkretnym przypadku, przy innych wymiarach wzmocnien efekt moglby byc zupelnie inny, tu raczej chcialem opisac ze cos takiego jest mozliwe, ze chcac pomoc mozna zaszkodzic, ale nie jest to regula.

druga sprawa, to ja nie mowie ze cos napewno peknie przy okreslonych naprezeniach, jak widac u kolegow wyzej, przy obliczonych 46MPa akwarium stalo jakis czas zanim peklo, zawsze moze sie trafic jakas super partia szkla ktore wytrzyma i 60 MPa, ale ja osobiscie wolalbym w ten sposob nie ryzykowac :)

przegladajac allegro az noz sie w kieszeni otwiera widzac 240L z szyby 8 bez wzmocnien z podpisem akwarium/terrarium. takie szklo na terrarium napewno bedzie super, ale po zalaniu woda nie chcialbym ogladac ryb przez soczewke 5-6mm, jest bezpieczne to ok, nie peknie, ale to az niemilo sie patrzy jak gdzies w akwarystycznym sie widzi te wielkie szkla znieksztalcajace obraz ze az oczy bola.

Opublikowano

Wartek wrzuć cennik za usługi bo reklama poszła na inne fora i zamówienia się posypią :wink:

A póki jeszcze gratis to jak możesz sprawdzić mój czołg :) 150x45x50

szyba 150x50 x 1 wzmocnienia wzdłużne 110x4,5x1 i poprzeczne 11,5 x1

edit

poprawiłem wymiary :wink:

Opublikowano

spokojnie w kolejnosci :)

pokazane wyzej akwa z szyby 6mm, przy przechyleniu o 2 stopnie, wychylenie gornego punktu = 1,7 cm

to juz chyba na tyle duze zeby komus przeszkadzalo ;)

naprezenia wzrastaja z 13,7 do 14,31 MPa

ugiecia wzrastaja z 2,6mm do 2,8mm

i to przy zalozeniu maksymalnie niekorzystnym ze na szybe dziala pionowe obciazenie stale, pelnej wysokosci slupa wody, juz nie chcialo mi sie tego dodawac dokladnie zeby zyskac te kilka dziesiatych :) w rzeczywistosci ta roznica bedzie jeszcze mniejsza.

Opublikowano
Wartek wrzuć cennik za usługi bo reklama poszła na inne fora i zamówienia się posypią :wink:

A póki jeszcze gratis to jak możesz sprawdzić mój czołg :) 150x45x50

szyba 150x50 x 10 wzmocnienia wzdłużne 110x45x10 i poprzeczne 115 x10

nie wiem czy dobrze zrozumialem, bo raz podajesz centymetry raz milimetry :) ale wzdluzne ma 110cm 45 mm 10 mm

a poprzeczne 115mm 10 mm tak?

to w takim wypadku jest wg mnie ok :)

ale jest to przyklad akwarium w ktorym wzmocnienie poprzeczne zdecydowanie pomaga, a nie przeszkadza tak jak w poprzednim. przy usunieciu poprzecznego naprezenia wzrastaja z 18 do 30 MPa.

post-7993-14695712843545_thumb.jpg

post-7993-14695712844347_thumb.jpg

post-7993-14695712844584_thumb.jpg

Opublikowano
Ja dopiszę tylko że wzmocnienie w moim przypadku pękło pośrodku przedniej szyby i stalo tak około 15 miesięcy.

hmmm, stalo 15 miesiecy i powinno stac dalej, nawet po wyjeciu tego wzmocnienia, naprezenia okolo 21 MPa bez wzmocnienia.

ale dlaczego peklo w srodku, to jest dla mnie zagadka. jedyne co mi przychodzi do glowy, to ze w momencie klejenia mogla byc roznica temperatur pomiedzy akwarium a wzmocnieniem, ale pewnie to zbyt malo prawdopodobne.

lub ewentualnie z uwagi na duza smuklosc, mozliwosc powstania mikropekniec przed zamontowaniem, podczas transportu i znaczne oslabienie materialu. szybke o takich wymiarach wystarczy lekko puknac zeby pekla i w zasadzie to wydaje mi sie najbardziej prawdopodobne choc trudne do zmierzenia.

post-7993-14695712844831_thumb.jpg

Opublikowano
mozliwosc powstania mikropekniec przed zamontowaniem, podczas transportu i znaczne oslabienie materialu. szybke o takich wymiarach wystarczy lekko puknac zeby pekla

ja stawiał bym właśnie na coś takiego w tak sporadycznych wypadkach pęknięć, też na co dzień mam do czynienia ze szkłem, nie w akwarystyce, ale czasami wystarczy przenieść dostawę kilkunastu formatek szkła do budynku gdzie panuje inna temperatura i nagle okazuje się, że jedna z szyb pęka na stojaku - przyczyną są niewidoczne mikropęknięcia powstałe podczas cięcia szkła

a tak z ciekawości jaki miało by wpływ hartowanie szyb na konstrukcje akwarium - szyby hartowane mają lepszą wytrzymałość na ugięcie, mikropęknięcia wyeliminowane bo szyba z czymś takim pęka już w procesie hartowania, jedynie ryzyko uderzenia szyby w krawędź

Opublikowano

no faktycznie, taka poprzeczka 1220x45x6 przed zamontowaniem, przy zlapaniu z jednej strony, od samego ciezaru wlasnego ma 22 MPa, dodajac do tego odkladanie, lekkie pukniecie czyli obciazenie dynamiczne, to wytezenie robi sie dosc spore.

z tym ze wg mnie, pekniecie podluznego wzmocnienia w srodku rozpietosci nie jest niebezpieczne, w tym miejscu, przy dobrym sklejeniu, sily rozciagajace przejmuje szyba glowna, a peknieta poprzeczka przenosi tylko sciskanie, a rysa czy pekniecie nie przeszkadza w przenoszeniu sciskania.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
    • Gdziekolwiek kupisz to upewnij się , że ten rozmiar akwa nie jest produktem firmy Wromak ( z Wrocławia).  To ich akwaria "słynęły" z tego , że po prostu pękały.  Przyczyną nie była zbyt cienka grubość szyb bo była akurat zgodna z normami ( znajdziesz w necie) , ale przyczyną były źle wykonane wzmocnienia wzdłużne i źle montowane. Firma dostawała setki ( w owym czasie) monitów ale nie brała ich chyba pod uwagę bo ich akwa wtedy dalej pękały.  Też tego doświadczyłem tyle , że mi w nocy pękło samo wzmocnienie wzdłużne. Takiego hałasu długo się nie zapomina. A żeby było śmieszniej to wiele awarii tego typu odbywa się w nocy:) . W Szczecinie masz super fachowca  @przemek wieczorek.  Nie wiem jak teraz z nim jest jeżeli chodzi o kontakt. Ale fachowiec super. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.