Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akurat wiszące dno nie stanowi problemu, gorzej, gdy to właśnie środek pręży - podpytajcie się Albego - kiedyś mi tłumaczył, że jego zbiorniki stoją głównie na krawędziach i nic im się złego nie dzieje. A on tych zbiorników trochę jednak ma ;-)

Opublikowano
przyczyna leży w złym wypoziomowaniu , pomiar słupa wody w kilku miejscach nie załatwia sprawy.

paputek25, ale to nie dno strzeliło. tylko wzmocnienie wzdłużne. A to się daje u góry akwarium.

No i wiszące dno tez nie jest problemem.

Opublikowano

Jeśli wzmocnienie wzdłużne pęka na środku na dwie połowy, to w mojej opinii może to być spowodowane czynnikiem wyginania szyby przedniej.

Jeśli tak było w tym przypadku, to powody rozgięcia tej szyby w ten sposób mogą być dwa:

1. standardowe rozgięcie z powodu naporu wody ewentualnie powiększone o czynnik przechylonego na daną szybę zbiornika

i/lub

2. dodatkowe rozgięcie spowodowane albo naciskiem na szyby boczne, albo właśnie wyższymi krawędziami blatu w stosunku do jego środka (blat ugina się w środku)

i tak się zastanawiam, bo 2 punkt nie może być u mnie prawdą, choćby dlatego że blat (płyta osb 1,8cm) wystaje ponad blat skrzyni o 6,5cm z każdego z boków (blat skrzyni krótszy o 13cm od akwa)

w takim wypadku pozostaje jedyna logiczna przyczyna w rozerwaniu w wyniku naporu wody - ok być może siła była większa bo akwa jest przechylone o milimetry na przednią ścianę (1-2mm od pionu), ale to nadal przyczyna leży w za wąskim wzmocnieniu - które wromak obliczył na 4cm szerokości...

dla przykładu powiem - szyby z oryginalnymi wzmocnieniami wygięły się o 4mm (różnica między szerokościa akwa w środku 404mm, a bokami 400mm) po nalaniu wody...

obecnie na wzmocnieniach DIY szerokich na 6cm + wzmocnienie poprzeczne na środku różnica wynosi <1mm - czyli szyby się nie wyginają u góry...

co o tym sądzicie?

Opublikowano
Mam nadzieję, że jest to odosobniony wyjątek, gdyż jestem zainteresowany akwarium >500l tejże firmy.

Ja mam 200l i 450l Wromaka kilka lat i wszystko z nimi ok.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

wg mnie, poziomowanie akwarium nie ma praktycznego zastosowania jesli chodzi o wytrzymalosc szkla.

odchylenie 1-2 cm od pionu nie ma praktycznie zadnego wplywu na naprezenia, ale chetnie zobacze obliczenia z ktorych wynika ze to ma wplyw :)

wg mnie, przyczyna pekania jest zly dobor wzmocnien.

a) pekniecie wzmocnienia w polowie dlugosci - za slabe wzmocnienie (za cienkie lub za waskie)

B) pekanie szyby - rysa ukosna do naroza wzmocnienia - za sztywne wzmocnienie w stosunku do szyby lub zbyt krotkie

przeliczenie takiego wzmocnienia to 5-10 min roboty, sluze pomoca jesli ktos bylby zainteresowany, ale najlepiej kontakt mailowy lub ewentualnie PW bo nie bywam tu zbyt czesto.

prosba do autora watku - jesli moglbys podac wszystkie szczegolowe wymiary zbiornika i wzmocnien to z checia z czystej ciekawosci bym to sobie przeliczyl czy to powinno peknac czy nie.